Den populære svenske krimiforfatter Stieg Larsson, som står bag trilogien om Lisbeth Salander, ledte sin egen efterforskning af drabet på statsminister Olof Palme, afslører Svenska Dagbladet tirsdag.
Og Larssons arbejde gav konkrete resultater, som han videregav til politiet, viser dokumenter, som avisen fremlægger.
Svenska Dagbladet har haft adgang til 15 flyttekasser med det arkiv, som forfatteren førte frem til sin død i 2004.
- Palmedrabet stod meget højt på Stiegs agenda. Drabet var en katastrofe for svensk politik, siger Eva Gabrielsson, forfatterens livsledsager, til avisen.
Stieg Larssons efterforskning ledte ham hurtigt ind på det område, som han interesserede sig meget for at kortlægge og siden dyrkede som redaktør for bladet Expo, nemlig det højreradikale miljø i Sverige.
Allerede i året efter drabet fandt forfatteren via kontakter på det britiske tidsskrift Searchlight frem til Bertil Wedin, en svensk agent, som også var mistænkt for at være lejesoldat for Sydafrika.
Wedin har senere været mistænkt af flere i Palme-sagen, men han blev aldrig afhørt, og han anses af politiet heller ikke i dag som manden bag det uopklarede drab.
Svenska Dagbladet har fundet frem til, at Stieg Larsson via Searchlight fik oplysninger fra en kilde i den britiske efterretningstjeneste MI6, som havde mødt Wedin på Cypern i 1986 og siden sendt et tip til magasinet om, at Wedin var mulig mellemmand i drabssagen.
Det er derfor muligt, at Stieg Larssons efterretninger, hvor han allerede i 1987 gav politiet et tip om forbindelsen til den sydafrikanske sikkerhedstjeneste, førte til, at man i 1990'erne var meget optaget af netop det spor i efterforskningen.
- Flere kilder hævder, at Wedin hovedsageligt havde arbejdet for Sydafrikas hemmelige politi siden 1970'erne, og at han sandsynligvis var manden bag drabet på Ruth First, skrev Larsson.
Ruth First var antiapartheidaktivist og personlig ven af Olof Palme. Hun blev dræbt i 1982.
Det er snart 28 år siden, 28. februar 1986, at den svenske statsminister blev skudt på Sveavägen i Stockholm.
/ritzau/