På landets gymnasier hersker der et karakterræs, efter at adgangskravene til de mest populære universitetsuddannelser er steget voldsomt de seneste år.
Derfor gruer gymnasieeleverne også for endnu flere pressede elever, når Københavns Universitet fra 2018 agter at indføre krav om en minimumskarakter. Karakteren skal være mindst seks på alle uddannelser, hvor man søger ind som kvote 1, der er det direkte optag udelukkende baseret på karaktergennemsnit.
- Der har i den seneste tid været stort fokus på, at gymnasieeleverne er enormt pressede af det her karakterpres.
- Så vi er ret bekymrede for, om det med, at man så skal opnå et sekstal kommer til at øge presset endnu mere på gymnasieeleverne og skabe en usund kultur, siger Veronika Ahrensbøll Schultz, forkvinde for Danske Gymnasielevers Sammenslutning.
Stod det til Veronika Ahrensbøll Schultz, skulle man hellere afskaffe reglen om, at elever kan gange deres gennemsnit med 1,08, hvis de starter på en videregående uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse.
Det er ifølge hende en regel, som er med til at "gange snittene utrolig højt op", og som stresser eleverne til at træffe et hurtigt og måske forkert valg om uddannelse.
Det er regeringen og et flertal i Folketinget, der ifølge Berlingske gør adgangskravet muligt med et lovforslag, de agter at fremsætte i slutningen af denne måned.
Med forslaget håber uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) at skabe mere kvalitet på universiteterne. Men de universitetsstuderende selv mener, det er en elitær tilgang.
- Hvis Esben Lunde Larsen vil tage ansvaret for, at man i fremtiden udelukkende skal vurdere kommende studerende på baggrund af deres gymnasiekarakterer, så har han også på forhånd opgivet at løfte og udvikle de danske studerende, siger Yasmin Davali.
- Det synes jeg faktisk, er en falliterklæring for vores uddannelsessystem, og det vil vi give kamp til stregen, siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.
De studerende vil fortsat kunne søge ind på uddannelserne med et lavere karaktersnit end seks, hvis de søger ind via kvote to. Der er dog langt færre kvote to pladser på universiteterne, og det kræver en motiveret ansøgning at søge den vej ind.
/ritzau/