Der er stor forskel på, hvor hurtigt ikke-vestlige indvandrere i de enkelte kommuner kommer i arbejde – selv når der tages højde for kommunernes forskellige vilkår.
Det viser en undersøgelse, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) har udarbejdet for Ankestyrelsen.
Særligt skævt står det til, når det kommer til at få flygtninge og familiesammenførte, der har fået opholdstilladelse i Danmark siden 2007, i job eller uddannelse indenfor tre år.
I gennemsnit lykkes det for 41 procent på landsplan, men forskellen mellem den mest succesfulde femtedel af landets kommuner og den mindst succesfulde er på hele 22,4 procentpoint.
- Det bekræfter billedet af, at det er en gruppe med store problemer. Men på grund af den store forskel mellem succesfulde og knapt så succesfulde kommuner tænker jeg, at man her må kunne hente noget læring.
- Der er tilsyneladende kommuner, der har fundet nogle håndtag at dreje på, som virker bedre end i andre kommuner. Det bør man udbytte, siger forskningsleder Jacob Nielsen Arendt.
Han mener, at det i særdeleshed er vigtigt for sådan en gruppe, at det ikke er spørgsmålet om, hvor de havner henne i landet, der afgør, hvor godt de bliver integreret.
Blandt de bedste kommuner i denne kategori er Ballerup, Sønderborg og Jammerbugt, mens kommuner som Helsingør, Kerteminde og Struer har knapt så meget held med at få denne gruppe i job.
Men ingen kan pege fingre af hinanden. For kommunerne placerer sig nemlig vidt forskelligt afhængigt af, hvilken opgave det handler om.
Samtidig viser undersøgelsen, at forskellene mellem de "gode" og "dårlige" kommuner også varierer og på flere områder ikke er ret stor.
Når det eksempelvis handler om at få indvandrere, der har boet i Danmark i mere end ti år, i job, er de kommunale forskelle mellem den mest succesfulde og den mindst succesfulde femtedel kun 6,6 procentpoint.
Den store spredning overrasker Jacob Nielsen Arendt.
- Man kunne godt tænke sig, at de kommuner, der er vant til at tage imod flere indvandrere, har oparbejdet noget erfaring, at det derfor primært var der, man kunne hente de gode eksempler.
- Men det viser sig faktisk, at det er en stor pærevælling, hvem der placerer sig godt og dårligt i de forskellige analyser, siger han.
/ritzau/