- Dansk udlændingepolitik fastlægges i Danmark, ikke i Bruxelles.
Sådan lyder reaktionen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at EU-Kommissionen har varslet en ny fordelingsnøgle af asylansøgere. Og svaret gentages ikke bare én, heller ikke to, men tre gange over for Ritzau.
- Når det så er sagt, så har jeg jo hverken set eller hørt noget fra kommissionen endnu - og derfor vil det også være forkert at begynde at spekulere i, hvordan indholdet vil se ud, og hvilke konsekvenser det vil få, siger ministeren.
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, meddelte på et pressemøde i Bruxelles fredag formiddag, at kommissionen i løbet af foråret vil fremlægge et forslag til et nyt fordelingssystem.
Det nuværende, den såkaldte Dublin-forordning, følges ikke og har spillet fallit, lød dommen.
Danmark vil på grund af sit retsforbehold ikke være direkte påvirket af den fordelingsnøgle, EU i givet fald kan nå frem til. Adspurgt om Støjberg alligevel kan forestille sig, at Danmark frivilligt går med, lyder det efterhånden velkendte svar:
- Dansk udlændingepolitik fastlægges i Danmark, ikke i Bruxelles.
På pressemødet kritiserede Juncker i skarpe vendinger de lande, der ikke modtager asylansøgere, og han pointerede, at man er nødt til at finde en fælles løsning.
Spørgsmål: Deler du Junckers analyse?
- Jeg vil i hvert fald sige, at det ikke er overraskende, at kommissionsformanden siger, som han gør. Det er jo noget, kommissionen tidligere har luftet. Men nu må vi afvente det konkrete forslag, siger Støjberg, der vender tilbage til mantraet:
- Men igen: Det er helt afgørende for mig, at dansk udlændingepolitik fastlægges i Danmark og ikke i Bruxelles.
Under pressemødet fokuserede Juncker specifikt på den midlertidige danske grænsekontrol, som ifølge ham har kostet 90 millioner euro. Hvor han har tallene fra, ved Støjberg ikke.
- Det er ikke et tal, jeg kan genkende. Og kommissionen har tidligere meldt ud, at vores grænsekontrol er helt proportional med den situation, vi står i. Dermed ikke sagt, at kommissionen ikke er bekymret. Og det kan jeg også godt forstå, når vi kan se, at der bliver indført grænsekontrol og transportøransvar i flere lande, siger hun.
Hvis der ikke findes en fælles løsning på flygtningekrisen, vil det være døden for den fri bevægelighed og det indre marked, lød advarslen fra Juncker. Og den danske integrationsminister deler bekymringen.
- Indtil der bliver fundet en løsning, så tror jeg, man må se i øjnene, at mange lande værger for sig med eksempelvis midlertidig grænsekontrol, siger Støjberg:
- Den fri bevægelighed for mennesker, varer og tjenesteydelser har betydet, at vi har oplevet en betydelig udvikling i Europa og en forståelse hen over landegrænserne, som er nødvendig i en globaliseret verden.
/ritzau/