Dansk hash er Europas stærkeste. Det blev sidste måned slået fast i den årlige rapport fra EMCDDA, det europæiske overvågningscenter for stoffer og stofbrug. Men den stærke hash har alvorlige konsekvenser.
Nye tal fra Giftlinjen, som Metroxpress har fået udleveret, viser, at linjen sidste år fik 203 opkald omhandlende cannabis.
Samtidig er antallet af danskere der søger hjælp på sygehuset på grund af hash stigende.
Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom er den stærke hash en del af forklaringen:
- Hashen er blevet meget kraftigere end tidligere. Men en anden faktor kan være, at lægerne er blevet mere observerende. Endelig kan der være en tendens til, at vi giver hashen skylden, når unge har det dårligt af andre årsager, siger han til Metroxpress.
Hashmisbrugsekspert Christopher Schmitz, der har arbejdet med hashmisbrugere i over ti år, oplever også en tendens til, at flere bliver indlagt med forgiftninger og hashinducerede psykoser.
Han hæfter sig ved, at hashen er blevet stærkere. Desuden påpeger han, at der er kommet flere hashrygere, og at den diagnostiske praksis har ændret sig.
Ved forgiftninger med hash kan der både opstå fysiske og psykiske symptomer, fortæller professor og overlæge ved Giftlinjen Kim Dalhoff:
- De fysiske symptomer kan være hjertebanken og svimmelhed på grund af lavt blodtryk, og så kan der være andre diffuse ting som sløret tale, rystelser og problemer med koordination, siger han til Metroxpress.
- Hash kan også resultere i psykiske symptomer, hvor man kan opleve at miste sin korttidshukommelse, få hallucinationer og få paranoide psykoser.
/ritzau/