Står bag MENY, SPAR m.fl: Nu deler de stor nyhed

Emil Martesen

47 uger siden

|

09/10/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er god grund til at klappe lidt ekstra i hænderne.

Dagens topnyheder

Dagrofa lægger nu flere kræfter bag sit samfundsløfte om at understøtte lokalsamfund med at åbne borgerbutikker. En landsbypulje på 15 millioner kroner skal i 2024 hjælpe landsbyerne i mål med deres projekter. Puljen er målrettet landsbyer, der har mistet deres lokale brugs. 

Landsbyerne kan få op til 600.000 kroner fra puljen til deres borgerprojekt:

"I 2021 afgav vi i Dagrofa et samfundsløfte om at åbne dagligvarebutikker i byer med mindst 600 indbyggere, hvor der er tilstrækkeligt lokalt engagement. Det løfte arbejder vi på at indfri i samarbejde med lokale borgere i landdistrikterne, fordi vi mener, at det er vigtigt for sammenhængskraften i Danmark", siger Tomas Pietrangeli, koncernchef i Dagrofa. 

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse.

Alene i år kommer Dagrofa i samarbejde med borgerne til at åbne mindst 15 borgerstøttede butikker i landdistrikterne i år. Siden 2016 er det samlet set blevet til mere end 100 borgerstøttede butikker.  

I de borgerstøttede butikker har man som oftest indledt med et borgermøde, hvor de lokale initiativtagere vurderer opbakningen. Derefter indledes en indsamling, hvor borgerne køber anparter, der samles ind, hentes fondsmidler mv. Her kan Dagrofas landsbypulje også komme i spil til den endelige finansiering af borgerprojektet.  

Over de seneste 10 år er hver anden dagligvarebutik i landdistrikterne lukket. Derfor udgav Dagrofa for otte år siden en butiksdrejebog for at animere lokalsamfund til at gentænke sig selv og sikre fundamentet for et indkøbssted:

"I landdistrikterne har indkøbsstedet en langt større betydning end blot det at handle ind. Det er også her, man køber medicin, frisk bagerbrød og frisksmurte sandwich, henter pakker og meget andet. Det er her man mødes i det daglige. Dagligvarebutikken er med andre ord livsnerven i landsbyerne. Og borgerbutikkerne, som vi kalder dem, har indtil nu været en kæmpe succes og har været svaret for mange af de landsbyer, hvor andelsbevægelsen før var grundstammen i udviklingen", siger Brian Videbæk, direktør for Ejendomsudvikling i Dagrofa. 

Han fremhæver særligt den borgerinvolveringseffekt, som har vist sig at have stor betydning for butikkerne:

"Derfor afgav vi i 2021 et samfundsløfte om fortsat og med fornyet styrke at understøtte lokalsamfund med at åbne borgerbutikker der, hvor det betyder allermest. Det er dét løfte, vi leverer på", fortsætter Brian Videbæk.

Landsbyerne kan søge op til 600.000 kroner til deres projekter. Puljen er åben så længe, der er penge, som ikke er delt ud.  

Senest er der åbnet borgerbutikker i Veflinge på Fyn, Hovborg i Sydjylland, Hem i Midtjylland og i næste uge åbner en butik i Tuse nær Holbæk i Vestsjælland.