Dagen efter at Spaniens 76-årige kong Juan Carlos overraskende bebudede sin afgang for at bane vejen for et tronskifte, er regeringen i Madrid trådt sammen for at drøfte indsættelsen af den kommende kong Felipe VI.
Premierminister Mariano Rajoy indkaldte til det ekstraordinære regeringsmøde for at få udarbejdet en forfatningsændring vedrørende en konges abdicering. Loven skal til flere behandlinger i parlamentet og godkendes, hvilket kan tage uger.
Selv om kronprinsen er mere populær end sin skandaleramte far, er det ikke alle, som støtter op om den 46-årige Felipe og hans 41-årige hustru, den kommende dronning Letizia, der har en fortid som tv-studievært.
Tusindvis af anti-royalister gik på gaden for protestere, da de hørte om kongens tilbagetræden mandag.
- I morgen vil Spanien blive til en republik, råbte en folkemængde på den centrale plads Puerta del Sol i Madrid.
- Ikke flere konger. Lad os få en folkeafstemning, en kongelig overgang uden en konge, lød det videre.
- Jeg mener, at dette er et godt tidspunkt for os at udråbe en republik, sagde en 24-årig demonstrant, Paola Torija.
Tre små venstreorienterede partier, der tilsammen fik 20 procent af stemmerne ved EU-parlamentsvalget 25. maj, støtter kravet om en folkeafstemning om monarkiet i Spanien.
Premierministeren forsvarer monarkiet og siger, at et flertal støtter ham.
- Jeg tror, at monarkiet har støtte fra det store flertal i Spanien, siger Rajoy og henviser til, at forfatningen fra 1978 fik støtte fra et stort flertal blandt vælgerne.
Som søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia blev Felipe født som prins mere af navn end af gavn. Men da faren blev udråbt til konge efter general Francos død i 1975, blev den ofte smilende, men også lidt reserverede Felipe kronprins.
Kronprinsens livsstil fremstår som forholdsvist beskeden i forhold til livet ved hoffet.
Felipe og hans kone Letizia, der var fraskilt, da han mødte hende, blev gift i maj 2004.
Parret har to døtre, prinsesserne Leonor og Sofia.
/ritzau/AFP