Sommerlejre styrker familier i en svær hverdag

admin

438 uger siden

|

30/06/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Engang kom sårbare familier på sommerlejr for at få frisk luft og farve i kinderne.

Sådan er det stadig, men børn og forældre skal også vende hjem psykisk stærkere.

På Mødrehjælpens ferielejre kombineres feriestemning med "hverdagsmestring", der skal hjælpe familierne til at få mere faste rammer i hverdagen.

- I stedet for at børnene spiser aftensmad foran fjernsynet, mens mor står ved bordet, så spiser alle sammen på lejren. Det kan familierne overføre til sig selv, når de kommer hjem, siger direktør Mads Roke Clausen.

Men ligeså vigtigt er det at lære andre familier at kende, for mange af familierne oplever, at de er isolerede og ensomme.

- Det er så vigtigt at have nogle vidner til ens liv. Ikke kun når det er svært, men også, når den yngste datter tager sit første skridt, siger Mads Roke Clausen.

Red Barnet har for første gang i år ferielejre, to for børn og en for familier, hvor der indgår aktiviteter, der skal styrke deltagernes modstandskraft og robusthed.

"Jeg er, jeg har, jeg kan" hedder programmet, som er inspireret af erfaringer, som organisationen har fra sit internationale arbejde med børns rettigheder, blandt andet i en flygtningelejr i Sydsudan.

Seniorrådgiver Sanne Gylling siger, at det, ud over en god oplevelse, handler om gennem leg at udvikle nye kompetencer.

Eksempelvis give deltagerne en følelse af, at de er en del af et fællesskab, hvor deres mening også har værdi.

En boldleg, hvor den, der beder om bolden, evaluerer dagens oplevelser, skal hjælpe til at turde tage ordet.

- Det kan være, at de ikke vil have bolden de første gange, men så sker det efter nogle dage. Måske gør det, at det bliver lettere at række hånden op i skolen efter sommerferien, siger Sanne Gylling.

Også Dansk Røde Kors kombinerer leg og læring. Siden 2014 har organisationen holdt familiecamps, hvor børn og forældre får hjælp til at finde deres styrke og blive tættere som familie.

I år skal 60 familier afsted, fortæller projektleder Leslie Otto Grebst:

- Formålet er at give familierne et boost, så de blive bedre til at klare den situation, de står i.

Tre formiddage i ugens løb undervises forældrene af familieterapeuter. De lærer, hvordan de kan styrke deres børns selvværd, ligesom de får redskaber til at håndtere konflikter og blive bedre til at tale sammen i familien.

/ritzau/