Sker oftere end hver anden time i Danmark: Kan have fatale konsekvenser

Sarah S

81 uger siden

|

04/07/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange danskere ved ikke hvad de skal gøre, hvis de havner i en situation, hvor der er brug for at få reddet liv.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Oftere end hver anden time falder et menneske om med hjertestop uden for hospitalerne i Danmark. Det svarer til cirka 5.000 danskere på årlig basis.

Desværre viser nye tal fra Hjerteforeningen, at danskerne langt fra er parat til hjertestop, selvom det fylder i hverdagen.  

Det oplyser Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

Således svarer mere end en tredjedel af befolkningen i en befolkningsundersøgelse foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen, at de ikke klar over, hvor den nærmeste hjertestarter sidder.

Og hos aldersgruppen 18-35-årige er det under halvdelen, der ved, hvor nærmeste hjertestarter er.

Det skaber dybe panderynker hos Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

"Hvert øjeblik tæller, når et menneske falder om med hjertestop, og derfor ærgrer det mig gevaldigt at se, at så mange danskere slet ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. De kunne potentielt være med til at gøre en kæmpe forskel," siger Anne Kaltoft.

Samtidig viser målingen, at det kun er 31 procent af de danskere, som faktisk ved hvor hjertestarteren er, som har under to minutter hen til en hjertestarter. Dermed er det under en tredjedel af dem, der ved hvor hjertestarteren er, som med sikkerhed ville kunne nå hen efter hjertestarteren og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.

"De første minutter er meget tidskritiske i overlevelsen af et hjertestop, så tid er et helt afgørende element, hvis vi skal have flere til at overleve hjertestop," siger Anne Kaltoft.

I dag overlever cirka 14 procent efter et hjertestop.

Danskerne er dårligt rustede til genoplivning

Danskerne er dårligt rustede til genoplivning

Det er dog ikke nok, at der er kort vej til en døgntilgængelig hjertestarter, hvis flere danskere skal overleve hjertestop.

Det kræver simple kompetencer at udføre hjerteredning og kunne bruge en hjertestarter. Desværre svarer 40 % af danskerne dog, at de ikke føler sig godt rustede til at udøve genoplivning, hvis uheldet er ude.

- At 4 ud af 10 danskere ikke føler sig parat til at udøve genoplivning er mildest talt uheldigt. En lille indsats kan gøre en enorm forskel, fastslår Anne Kaltoft, som opfordrer alle til at se nærmere på Hjerteforeningens Hjerteredder-kurser.

Hjerteforeningen har i løbet af de senere år haft mere end 130.000 kursister gennem sine gratis Hjerteredder-kurser, der er et 30 minutters kursus i basal genoplivning. Efter endt kursus svarer 90 %, at de føler sig godt rustede til genoplivning.

- Der er ingen tvivl om, at vores Hjerteredder-kurser kan gøre en forskel, så hvis man kan samle en lille gruppe, så kommer en af vores dygtige instruktører gerne ud og underviser, afslutter Anne Kaltoft.

Fakta om hjertestop

  • Hvert år rammes ca. 5000 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Det svarer til 14 personer om dagen.

  • Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 14 %

  • 4 gange flere overlever et hjertestop i dag sammenlignet med tal fra 2002.

  • Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, så overlever 1 ud af 17

  • Hvis et vidne træder til med hjertemassage inden ambulancens ankomst, så overlever 1 ud af 7

  • For personer med hjertestop, som modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden ambulancen ankommer overlever 1 ud af 3.

  • Hurtig reaktion er afgørende. Ifølge det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 50-70 %, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter indenfor 3-5 minutter.

  • De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %

  • Ca. 3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem. Tal fra 2021 viste, at overlevelsen efter hjertestop i det offentlige rum er næsten 3 gange større end i det private. Det er altså vigtigt, at langt flere borgere kan træde til i det private rum, hvor chancen for at overleve er mindst.