Skattelettelser på vej? Opjusteret råderum sender partier i fælles front

Emil Martesen

30 uger siden

|

23/05/2024
Nyheder
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Skattelettelser på vej?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et opjusteret økonomisk råderum i Danmark skaber nu debat blandt landets politiske partier om, hvordan disse midler bedst skal anvendes.

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og De Konservative er enige om, at mindst halvdelen af det øgede råderum bør bruges til at sænke skatten.

Og selvom det endnu er uvist, hvor meget råderummet konkret øges med, ser de tre blå partier det som en principiel nødvendighed at give nogle af pengene tilbage til borgerne.

Det skriver Ekstra Bladet.

Alex Vanopslagh, politisk leder af Liberal Alliance, lægger ikke skjul på, at han ikke har en fast holdning til, hvilke specifikke skatter der bør sænkes. Han understreger dog, at det er en prioritet at give danskerne noget af deres egne penge tilbage:

"Det er ikke første gang, at Wammen (finansminister Nicolai Wammen, red.) dukker op og siger, at vi er marineret i penge. Vi har et stort økonomisk råderum. For mig at se er det noget principielt", siger Alex Vanopslagh.

Men det stopper ikke her.

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, ønsker at fokusere på at fjerne afgifter såsom dieselafgiften, streamingafgiften og den kommende CO2-afgift. Hun mener, at disse afgifter gør det dyrere at være dansker og især rammer landdistrikterne hårdt.

Selv om der ikke er fuld enighed om alle specifikke afgifter blandt de tre partier, tror Inger Støjberg på, at en fælles løsning kan findes.

Mona Juul, formand for De Konservative, ønsker at bruge råderummet på personrettede skattelettelser, især skatten på arbejde. Hun mener, at den betydelige opjustering af råderummet gør det muligt at give penge tilbage til borgerne, uden nødvendigvis at bruge hele beløbet.

Mens de blå partier fokuserer på skattelettelser, peger flere kommuner på behovet for øgede midler til lokale investeringer. Alex Vanopslagh understreger, at partierne kun foreslår at bruge halvdelen af opjusteringen til skattelettelser. Han mener, at den danske økonomi generelt er robust nok til at håndtere engangsudgifter uden at sætte den offentlige service eller økonomiens stabilitet på spil.