Skatteændringer på vej: Ekspert har en vigtig besked til danskerne

Emil Martesen

6 uger siden

|

06/12/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eksperten har en vigtig besked til danskerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringens nye lovforslag om at sænke bo- og gaveafgiften fra 15 til 10 procent ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder er et kærkomment tiltag for de mange familieejede virksomheder i Danmark.

Sammen med en planlagt lempelse af den såkaldte 'pengetanksregel' og indførelse af en skematisk værdiansættelse baseret på objektive kriterier bliver det lettere og mere attraktivt at overdrage virksomheden til næste generation.

Men selvom reglerne giver økonomiske incitamenter til at handle, bør ejere tage sig tid til at sikre, at alle aspekter af overdragelsen er nøje gennemtænkt.

Sådan skriver Malou Trebbien, der er Head of Tax & Legal og generationsskifterådgiver hos Formue Danmark, i et debatindlæg, som Epicent PR har udgivet.

Danmark huser omkring 60.000 familieejede virksomheder, der tilsammen beskæftiger 850.000 mennesker, ifølge en rapport fra Vækst i Generationer fra 2023.

Malou Trebbien og kompagnis mangeårige rådgivningserfaring viser, at stort set alle ejere udsætter opstarten af et generationsskifte, indtil det er højaktuelt.

Omkring halvdelen undlader desuden at inddrage familien tidligt i processen. Det kan resultere i en forhastet proces med en betydelig følelsesmæssig, ledelsesmæssig og organisatorisk omvæltning.

For eksempel husker Malou Trebbien en case med en virksomhedsejer, der havde lagt en omhyggelig plan for generationsskiftet i sin virksomhed og gennemtænkt alt fra ledelsesstruktur til aktiefordeling.

Da han drøftede det med rådgiverne blev det dog tydeligt, at næste generation hverken var blevet involveret i forløbet eller var klar til at tage ansvaret på sig. Det gjorde, at planen ikke kunne realiseres som forventet.

Tidlig familieinvolvering er afgørende

Tidlig familieinddragelse og åben dialog er afgørende for at skabe en fælles forståelse mellem generationerne.

Ofte ligger svarene allerede gemt i familiens egne erfaringer og værdier, men bevidstheden om dem kan mangle.

Nøglen er at stille de rigtige spørgsmål og skabe en ærlig dialog om forventninger og bekymringer, så alle parter føler sig hørt.

Malou Trebbien opfordrer virksomhedsejere til tidligt at overveje følgende centrale spørgsmål i samarbejde med familien:

  • Er familien klar til at tage over?

  • Hvem i familien har vist interesse og evner til at drive virksomheden?

  • Er den nuværende ejer villig til at afgive fuld kontrol, eller skal der overvejes en gradvis overdragelse?

  • Hvad vil vi opnå med generationsskiftet – både økonomisk og personligt?

En trinvis overdragelse kan være en effektiv løsning til at sikre en tryg proces i generationsskiftet.

Ved gradvist at overdrage ansvar og kontrol får både ejeren og næste generation tid til at tilpasse sig deres nye roller, og juridiske løsninger kan samtidig understøtte en glidende overgang.

Ejeren får mulighed for at bevare kontrol i processen, mens næste generation får tid og plads til at forberede sig på det fremtidige ansvar.

På den måde bliver generationsskiftet en velovervejet og stabil proces frem for en forhastet beslutning.