Skaber stort kaos i trafikken: Mange danskere har ikke styr på denne regel

Henrik Rothenbücher

86 uger siden

|

27/05/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det viser sig, at mange danskere ikke har styr på reglerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange danskere ved ikke, hvordan de skal færdes ved busstoppesteder. For der hersker stor forvirring om, hvem der skal holde tilbage for hvem, når bussen holder ind ved cykelstien. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Det oplyser Gjensidige i en pressemeddelelse.

Ud af bussen og direkte ned på cykelstien, hvor cyklisterne utålmodigt tramper sig frem. Hvem skal holde tilbage for hvem? Hver femte dansker tror fejlagtigt, at det er buspassagererne, der skal holde tilbage for cyklisterne, hvis de stiger direkte ud af bussen og ind på cykelstien. Og det er noget, der skaber problemer, fortæller skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

”Når man kommer ud af en bus og træder direkte ned på cykelstien, skal man kunne forvente, at cyklisterne holder tilbage, så der ikke opstår farlige situationer. Mange af de skader vi ser fra uheld i trafikken, sker fordi parterne er i tvivl om reglerne, hvilket blot viser, hvor vigtigt det er, at vi alle ved, hvordan færdselsloven er udformet. En mulighed kunne eksempelvis være, at der kom tydeligere skiltning ved stoppestederne,” siger Henrik Sagild.

Der findes dog også situationer, hvor det er buspassagererne, der skal holde tilbage for cyklisterne. Det skal de, hvis der er en helle, der adskiller busstoppested og fortov, hvor buspassagererne træder ud på fra bussen.

Store forskelle på landsplan

Kendskabet til reglerne ved busstoppestedet viser sig også at være geografisk betinget. Ser man på landets forskellige regioner, er der nemlig stor forskel på, hvor godt danskerne har styr på reglerne for, hvem der skal holde tilbage ved busstoppestedet.

I hovedstaden har hele 87% styr på, at det er cyklisterne, der skal holde tilbage, hvis buspassagererne træder direkte ud på cykelstien, mens det i region Nordjylland blot er hver anden der ved, hvordan de skal forholde sig på cyklen, når de nærmer sig et busstoppested. Men kendskabet til reglerne kan bunde i store forskelle i den lokale infrastruktur, forklarer Henrik Sagild.

“Der kan være store forskelle på infrastrukturen selv i et lille land som Danmark, og at kendskabet til reglerne i Nordjylland er mindre, kan altså skyldes, at færre personer oplever netop denne situation i deres hverdag. Det ændrer dog ikke på vigtigheden af at holde styr på reglerne, så man ikke er til fare for sig selv og sine medmennesker. Især hvis man kommer lidt rundt i landet, hvor vejene kan se lidt anderledes ud."

Undersøgelsen er foretaget for af Kantar Gallup for Gjensidige i marts 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.