Mennesker skal have ret til at bestemme over deres egen krop, mener SF. Men om den ret også indebærer, at det skal være forbudt at omskære drengebørn, er der ikke enighed om i partiet.
Under landsmødet har et forslag om helt at forbyde den praksis været diskuteret, men debatten er endt i et kompromis, hvor SF lover at "gå i dialog med religiøse samfund og arbejde for en minimumsalder for drengeomskæring".
Det kompromis er vedtaget søndag.
Omskæringsmodstanderne havde i deres forslag argumenteret med, at SF er et parti, der arbejder for de svageste, og at også børn har ret til at bestemme over egen krop. Og omskæring er et uopretteligt indgreb, lød det.
Samtidig har fortalerne for et omskæringsforbud peget på, at det er forbudt at omskære piger, og de mener, at der burde være ligestilling mellem kønnene.
Modstanderne af forslaget har derimod argumenteret med, at Sundhedsstyrelsen ikke mener, at omskæring af drengebørn er skadeligt, hvis indgrebet ellers udføres af en læge. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke at forbyde omskæring.
Alex Haurand, der er en af ophavsmændene til forslaget om at forbyde omskæring af børn, er tilfreds med det kompromis, der er landet. Han ser det som starten på en proces.
Men han lægger ikke skjul på, at han bestemt mener, at omskæring bør være et valg, det enkelte menneske selv træffer på egne vegne.
- Det er en helt absurd påstand, at det ikke er til skade for barnet, at man amputerer en kropsdel, siger han.
- Det her burde slet ikke ligge hos Sundhedsstyrelsen. Det er en af de største anker, vi har haft i forhold til SF's tilgang til spørgsmålet. Sundhedsstyrelsen kommer først i spil, når kniven har ramt barnet, og der er overgrebet sket, siger han.
- Det at bruge Sundhedsstyrelsen er egentlig bare en undskyldning for ikke at tage stilling.
/ritzau/