Unge med en knækket psyke bør kunne få gratis hjælp hos en psykolog, hvis de har brug for det.
Sådan lyder det fra SF, efter at en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, som Information skriver om, viser, at halvdelen af unge kvinder mellem 18-34 år kæmper med psykiske problemer.
Og at hver fjerde kvinde mellem 26-34 år kæmper med psykiatriske diagnoser eller tegn på angst og depression. Problemet er bare, at mange af dem ikke er syge nok til at komme i behandling i psykiatrien.
Netop derfor bør det være muligt, at de unge kan henvende sig til en psykolog og få gratis hjælp, siger SF's Jacob Mark.
- Man skal kunne få psykologhjælpen uden en lægehenvisning. Det har man faktisk gjort i flere kommuner, som eksempelvis Køge.
- Her kan de unge gå ind fra gaden og få psykologhjælp. Vi mener, at det forebygger, at de unge kommer ind i det psykiatriske system senere hen.
Her er det de 15-25-årige, der kan modtage hjælp, men ifølge Jacob Mark betyder alderen ikke så meget.
- Vi vil gerne sikre, at de unge, der føler et pres på deres psyke, kan få mentalt hjælp. Det er fuldstændig vanvittigt, at vi i så mange år har haft det sådan, at hvis benet brækker, så kan du få hjælp, men hvis psyken knækker, så kan du ikke få hjælp.
- Det er vigtigt, at vi gør op med den forskel og får forebygget, at unge bliver psykisk syge i Danmark
Spørgsmål: Hvor meget vil det koste, hvis alle unge skal tilbydes gratis psykologtimer?
- Vi har regnet lidt på det, og vi tror, det vil koste omkring 100-150 millioner kroner for at kunne sikre helt basale tilbud i alle kommuner i Danmark. Hvis vi sikrer, at de unge mennesker ikke bliver syge, så er det en besparelse og en rigtig god besparelse på sigt.
/ritzau/