Al begyndelse er svær, og overgangen fra gymnasiet til et videregående studie kan være hård. Derfor er der brug for mere vejledning, støtte og feedback til de nye studerende på universiteter, professionshøjskoler og andre uddannelsessteder.
Det mener SF's uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark.
- Man kan se, at rigtig mange af de studerende, der falder fra, falder fra tidligt i forløbet. Og det, tror jeg, har noget at gøre med, at mennesker har svært ved overgange og kan have svært ved at indstille sig på nye forhold, siger han.
- Så hvis man vil danne nogle trygge rammer og et godt studiemiljø, skal der være tid til, at de studerende kan få vejledning og feedback, når de har brug for det. Og det er der mange steder ikke i dag.
En række videregående uddannelser er ifølge Jyllands-Posten præget af et højt frafald. På knap 50 uddannelser falder mindst hver fjerde studerende fra inden for det første år.
Det største frafald blandt nye studerende findes på bacheloruddannelser på universiteterne, og blandt de hårdest ramte studier er flere sprogfag.
For at komme det høje frafald til livs, mener SF desuden, at man skal ændre måden, som ansøgere bliver optaget på uddannelserne på.
- Vi foreslår, at man laver optagelsessystemet om, så det i højere grad handler om personlige samtaler og motiverede ansøgninger, så man ikke kun ser på ansøgernes karakterer, men også på deres motivation.
- De steder, hvor man har gjort det, er frafaldet blevet mindre, siger Jacob Mark.
Han fremhæver Syddansk Universitet, som med succes har ændret optagelsesproceduren på flere studier. Og den erfaring bør bredes ud til de øvrige uddannelsesinstitutioner.
- Det koster selvfølgelig mere at bruge tid på optagelsessamtaler og vejledning, men faktisk henter de mange af pengene hjem, ved at der er et lavere frafald.
- Det er en positiv investering, siger Jacob Mark.
/ritzau/