SF efterlyser en kortlægning af alle moskeer i Danmark og af de foreninger, der er knyttet til moskeerne, og som modtager offentlige tilskud.
Og det ønske vil partiets formand, Pia Olsen Dyhr, præsentere for regeringen, når hun onsdag møder op til forhandlinger om indsatsen mod radikaliserede imamer.
- Det er ti år siden, at man sidst lavede en kortlægning af miljøet omkring de danske moskeer, og vi har sagt, at det er tid til, at man opdaterer den, sådan at vi ved, hvordan det ser ud i vores moskeer: Hvor mange kommer der i moskeerne, hvor store er udfordringerne, hvad er der af miljøer omkring moskeerne og så videre.
- Det er passende, at den bliver lavet nu, så vi får opdateret de fakta, vi har omkring vores moskeer. Ikke mindst set i lyset af den tv-dokumentar på TV2, der har været lavet. Jeg tror, det er sundt, at man får hele billedet.
Hun mener, at det vil være oplagt, at kirkeminister Bertel Haarder (V) nedsætter en gruppe af blandt andet eksperter og forskere til at varetage opgaven.
SF ønsker også, at der stilles krav om, at kommunerne foretager en tættere kontrol med de foreninger bag moskeerne, der modtager økonomisk støtte til folkeoplysning.
- Der har desværre været tilfælde på foreninger, der modtager offentlige tilskud, og som bruger langt de fleste af pengene på at undervise i koranen.
- Det tyder på, at tilsynet har været mangelfuldt, og derfor vil vi have skærpet tilsynet markant, siger hun.
- Når kommunerne vælger at give penge til sport eller folkeoplysning, så skal de selvfølgelig også sørge for, at pengene bruges til det og ikke til religiøse koranskoler, som vi har set eksempler på.
Ud over at styrke indsatsen over for de mest radikale imamer, ønsker SF også, at indsatsen bredes ud, så den ud over moskeerne også retter sig mod civilsamfund, skoler, daginstitutioner og fængsler.
- Radikaliseringen foregår jo ikke kun i vores moskeer, siger Pia Olsen Dyhr.
Hun mener, at folkeskolen er nødvendig, hvis social kontrol over for muslimske piger skal nedbrydes.
Hun foreslår blandt andet, at seksualundervisning gøres obligatorisk fra 3. og 4. klasse, og at forældre til muslimske piger ikke kan få dispensation til at takke nej til, at deres datter deltager i lejrskoler.
- I dag bliver pigerne i stor stil undtaget. Der er børn, der bliver ekskluderet fra vores samfund, fordi de ikke må deltage i helt basale ting, siger hun.
/ritzau/