I dag er der et meget stort fokus på kroppen, orgasmer og præstation. Men den øgede interesse kan være medvirkende til at arbejde imod os: Præstationsangst kan opstå, da man gerne vil prøve alt og være bedst mulige for sin partner, forstyrrende tanker under sex kan ødelægge nærheden.
At man er anspændt under sex er roden til alt ondt: Man føler måske at orgasmen skal lykkes og sexlivet skal være perfekt.
Til gengæld bliver man mere anspændt og irriteret, hvis det ikke lykkes og så har vi den seksuelle onde cirkel. Ny viden kan løsne op for de problemer, mange af os går og bøvler med.
Ofte handler løsningen om at ændre fokus. Simpelthen at beslutte sig til at gå en anden vej og, med en hjælpende hånd fra kæresten eller en sexolog, rette fokus fra sig selv, huskelister og opnåelse af den drillende orgasme til totalt nærvær og nydelse.
Det lyder nemmere sagt end gjort, men de første skridt på vejen er lagt ved beslutningen. Beslutningen om kun at bruge sin følesans, at mærke den andens berøringer og at kunne være tilstede med øjenkontakt.
En orgasme er en sammentrækning eller vibration i musklerne, der skaber nydelse og en kildende fornemmelse. Det udløses af hormonet oxytocin, der arbejder refleksivt. Når det gør det, kan det ikke styres af viljen.
Man kan derfor ikke sætte sig for at komme, selvom man måske gerne vil glæde partneren eller er bange for at skuffe vedkommende. Eller bare gerne vil nå klimaks.
Jeg har tidligere erfaringer fra kursister og klienter og hun oplever igen og igen det samme mønster. Langt de fleste der har svært ved at få orgasme, som ikke er af fysisk grund, har også svært ved at være mentalt tilstede i selve akten.
Tilbagemeldingerne efter endt kursus skinder igennem af lykke og blomstring: Nydelelsesfokuset har erstattet orgasme- og selvfokus. Andre får redskaber gennem meditation og intimitetsøvelser til at lægge forventninger, præstation og gøremål fra sig.
Denne artikel er skrevet af Cleoh Dharma, der er privatpraktiserende sexolog og psykologistuderende.