Samtlige hundeejere bør læse dette

Emil Martesen

9 uger siden

|

18/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Samtlige hundeejere bør læse det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efterårsmørket er over os, og det betyder øget risiko for både to- og firbenede trafikanter.

Når vi skifter fra sommertid til vintertid den sidste søndag i oktober, bliver synlighed i trafikken endnu vigtigere – især for de 'bløde, firbenede trafikanter', der nemt overses i skumringen og de mørke timer; her er en refleks en nem og billig måde at forebygge påkørsler og endda redde en hunds eller kats liv.

Det er nemlig nu, at vi skal tænke på sikkerheden for vores kæledyr, når de færdes i trafikken, siger Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring:

"Fordi vores firbenede venner ikke stikker så højt op i landskabet, er de sværere for bilisterne at få øje på, og det øger risikoen for ulykker betydeligt; Agrias skadesstatistikker viser en tydelig stigning i sager med påkørte hunde og katte, når vi skifter til vintertid, og dyrene opholder sig i længere tid udendørs i mørke".

Lotte Evers fortæller videre, at risikoen for at blive ramt af en bil er tre gange så stor i mørke som i dagslys. Uden refleks er du og dit dyr først synlige på 50 meters afstand - med reflekser kan bilisterne nå at opdage jer allerede på 350 meters afstand.

Husk både lys og refleks

Hun opfordrer derfor alle kæledyrsejere til at tænke på synlighed, ikke kun for sig selv, men også for deres dyr:

"De fleste ulykker, hvor hunde og katte bliver ramt af biler, sker i byområder – det på trods af evt. gadebelysning, som jo skulle gøre det nemmere at se de bløde trafikanter, siger hun og forklarer, at der er flere faktorer end blot gadelys, der kan spille ind; f.eks. kan vejrforhold som regn, tåge og duggede ruder forringe førerens udsyn, ligesom man som bilist nemt kan blændes af modkørende trafik. Derfor er det vigtigt at udstyre dyrene med både reflekser og lys, uanset hvor I færdes", siger hun og tilføjer:

"Det er klart, at det er begrænset, hvad man kan give udekatten på af refleksudstyr, men som minimum bør man sikre, at den bærer et nyt halsbånd med en synlig refleks og et sikkerhedsspænde, der går op, hvis katten sidder fast. En blinkende lygte kan også bruges som ekstra synlighed til de katte, der kigger indenfor til aftensmaden, hvor du så kan tænde lygten".

"Markedet byder på et bredt udvalg af reflekser og lys til både dyr og ejere. Der findes alt fra diskrete refleksstriber på seler og halsbånd til lysende halsbånd og blinkende lygter", lyder det fra Lotte Evers, der er fortaler for en kombination:

"Reflekser lyser op, når de rammes af bilernes lygter, mens LED-lygter og -halsbånd gør dyrene synlige i mørket. Det vigtigste er, at refleksen kan ses fra alle vinkler, og at den sidder, så den fanger lyset", understreger hun.

Tjek om refleksen reflekterer

Hun minder også om, at reflekser kan blive beskidte og slidte og dermed miste deres virkning:

"Sørg for at holde dine reflekser og lygter fri for snavs. Hvis seler og snore er udstyret med refleks, bør du efter en tur i vaskemaskinen tjekke, om refleks-virkningen er ødelagt; hvis refleksen er mat, er det ofte tegn på, at refleksen er for slidt", forklarer hun og tilføjer:

"Reflekser, der ligger sammen med nøgler eller halsbånd og liner, og som samtidig udsættes for vind og vejr, kan blive slidte og holder faktisk hurtigere op med at reflektere, end man lige tror".

Lotte Evers anbefaler derfor at teste reflekserne ved at sammenligne dem med nye, ubrugte reflekser.

Hvis de gamle reflekser er mindre synlige, er det tid til at skifte dem ud. Tjek også, at der er batteri på lygter og LED-halsbånd mv.