Da energikrisen sidste år sendte elpriserne på himmelflugt, blev danskerne for alvor opmærksomme på deres elforbrug og de store udsving, der kan påvirke elregningen.
Mange begyndte flittigt at holde øje med prisen, og flere opdagede, at der var penge at spare ved at vælge en variabel elpris frem for en fast.
Ifølge nye tal fra Green Power Denmark har syv ud af ti husstande i dag valgt en elaftale, hvor prisen følger markedet og svinger i takt med udbuddet af grøn energi.
Afdelingschef i Green Power Denmark, Martin Dam Wied, peger på de klare fordele ved variabel elpris for dem, der kan tilpasse deres forbrug efter prisudsvingene:
"Det gælder for de meget lave priser midt på dagen, som vi ser i sommerhalvåret takket være de mange nye solcelleanlæg, og de ofte lave priser om natten", lyder det fra ham ifølge Faglig Seniorer.
Han sætter i samme ombæring to streger under, hvordan fleksibiliteten kan være til både forbrugernes og klimaets fordel.
Med en fast elpris kan man nemlig ikke udnytte de tidspunkter, hvor prisen falder.
Her tilføjer han, at flere danskere nu vælger den variable model, fordi det giver mulighed for at følge med i markedet og spare, når prisen falder.
Foruden markedsprisen udgøres danskernes elregning også af en høj andel af afgifter og transportomkostninger, som udgør næsten 70 procent af den samlede pris.
Den gennemsnitlige pris på el landede i andet kvartal af 2024 på 249,7 øre per kilowatt-time, hvor kun omkring 30 procent gik til selve strømmen og abonnement.
Vintertariffer
Også de nye vintertariffer skaber mulighed for besparelser ved at flytte elforbruget til nattetimerne, hvor nettarifferne er væsentligt lavere.
Hos netselskabet N1, der dækker 800.000 jyske husstande og virksomheder, er tariften om natten eksempelvis blot 14 øre per kilowatt-time, mens den stiger til 1,24 kroner i de travle timer mellem klokken 17 og 21.
N1’s direktør, Lise Bering, lægger ikke skjul på, at flere allerede har vænnet sig til at vaske op eller oplade elbilen om natten, hvilket både sænker elregningen her og nu og gør det billigere i længden, da behovet for at udbygge elnettet reduceres.
Mens flere danskere nu vælger en variabel elpris og justerer forbruget efter de laveste priser, ses en tendens mod mere fleksibelt elforbrug, der også er til gavn for den grønne omstilling.