Sådan kan det gå for Løkke i hovedbestyrelsen

admin

10 år siden

|

03/06/2014

Dagens topnyheder

Der venter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, nogle nervepirrende timer, når 132 partifæller i hovedbestyrelsen tirsdag aften drøfter hans skæbne i Odense Congress Center.

Hans heldigste udfald vil være, at flertallet støtter ham som formand.

Og hvis mindretallet af Venstres kritiske kommuneforeninger og hovedbestyrelsesmedlemmer samtidig ikke kan mønstre den nødvendige tredjedel til at indkalde et ekstraordinært landsmøde for at vælge en ny partiformand.

Uanset sejren har Løkke betalt en høj pris i et splittet Venstre. Hidtil har tre folketingsmedlemmer - Kim Andersen, Preben Bang Henriksen og Birthe Rønn Hornbech - afsvoret ham. Desuden har flere lokalforeninger peget på næstformanden, Kristian Jensen, som Venstres ny formand.

Et fjerde folketingsmedlem har ifølge Radio 24syv meddelt politisk ordfører, Inger Støjberg, at vedkommende ikke længere støtter til formanden.

Hvis Løkke tirsdag aften vinder magtkampen så knebent i hovedbestyrelsen, at kritikerne med mindst en tredjedel af stemmerne bag sig får indkaldt til et ekstraordinært landsmøde, ventes det at være en dyrekøbt sejr.

For så trækker han pinen ud over sommeren, da Venstre næppe kan nå at holde landsmøde inden.

Den ultimative ydmygelse vil være, hvis flertallet i hovedbestyrelsen nedstemmer Løkke, fordi hans personlige sager har sendt Venstre i en dødsspiral med kun støtte fra 15-20 procent af vælgerne i de seneste meningsmålinger.

I så fald stiller Kristian Jensen formentlig op som formand ved et landsmøde, som da Anders Fogh Rasmussen i 1998 afløste Uffe Ellemann-Jensen. Valget af Kristian Jensen kan udløse et opgør med Løkkes støtter som udenrigsordfører Søren Pind og finansordfører Peter Christensen.

Uanset Løkkes fighterevner kan modstanden blive så massiv, at han strækker gevær, inden hovedbestyrelsen mødes tirsdag aften i Odense. Så er han færdig som toppolitiker.

/ritzau/