S vil bremse EU-borgeres ret til danske ydelser: 10 timers arbejde om ugen er ikke nok

admin

9 år siden

|

26/09/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er alt for let for EU-borgere at komme til Danmark og få ret til sociale ydelser.

Det mener Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der skærper partiets kurs over for det, danske EU-skeptikere kalder "velfærdsturisme".

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det skal først være muligt at modtage ydelser, når man har ydet et bidrag i Danmark. Det er ret og rimeligt. Og det er på ingen måde det, der kendetegner reglerne, som de er i dag, siger Mette Frederiksen til avisen.

I dag kan EU-borgere blive vandrende arbejdstagere og dermed få ret til sociale ydelser som børnecheck, SU og kontanthjælp, hvis de alene har haft et kortvarigt deltidsjob på ned til ti timer om ugen.

- Ti til 12 timer er alt for lidt. Vi skal derhen, hvor man kan forsørge sig selv via et arbejde, siger Frederiksen.

Samtidig ønsker partiet, at det ikke længere skal være muligt at tage dagpenge og sygedagpenge ud af landet.

Venstre-regeringen arbejder også bag kulisserne i EU-systemet for at sikre et værn om de danske velfærdsydelser.

Men beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) advarer imod at angribe netop den grundlæggende definition af en arbejdstager i EU.

- Det er tanker, som lyder besnærende. Men hvis man søger at få ændret begrebet vandrende arbejdstager, risikerer man, at det kræver en ændring af EU-traktaten. Det betragter jeg som en blindgyde, siger Jørgen Neergaard Larsen.

I sidste uge besøgte han Bruxelles og London for at sikre opbakning til, at Danmark blandt andet kan beholde en optjeningsperiode til dagpenge.

/ritzau/