Russisk allieret afviser Putin: Vender sig pludselig mod USA

Jakob A. Overgaard

67 uger siden

|

08/09/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Armenien, der traditionelt set vurderes til at være Ruslands trofaste allierede, har for nylig meddelt, at de vil være vært for en fælles militærøvelse med USA. Dette skridt, som er planlagt til senere i denne måned, ses af mange som en betydelig ændring af Armeniens udenrigspolitik og en potentiel fornærmelse over for den russiske præsident, Vladimir Putin.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den fælles øvelse, passende navngivet "Eagle Partner 2023", sigter mod at forberede armenske styrker til deltagelse i internationale fredsbevarende missioner. Begivenheden, der strækker sig fra den 11. til den 20. september, vil involvere 85 amerikanske soldater og 175 armenske tropper. Dette samarbejde er især bemærkelsesværdigt på grund af Armeniens dybt rodfæstede bånd med Rusland, der stammer fra dets historie som en del af Sovjetunionen og dens nuværende engagement i forskellige Rusland-ledede internationale konsortier. Desuden er Armenien hjemsted for en russisk militærbase.

Det skriver Dagens.com.

Forholdet mellem Armenien og Rusland har dog vist tegn på spændinger i de seneste år. Et bemærkelsesværdigt stridspunkt opstod, da Armenien søgte hjælp fra Collective Security Treaty Organization (CSTO) - ofte set som Ruslands svar på NATO - under sine grænsekonflikter med nabolandet Aserbajdsjan.

CSTOs tøven med at yde militær støtte efterlod Armeniens premierminister, Nikol Pashinyan, dybt skuffet. Pashinyan kritiserede offentligt CSTO's svage respons og beskrev det som skadeligt for organisationens omdømme både nationalt og internationalt. Denne utilfredshed blev yderligere fremhævet, da Pashinyan fysisk distancerede sig fra Putin under et topmøde og endda undlod at støtte et udkast til erklæring.

Pashinyans frustrationer stoppede ikke der. Tidligere i år antydede han muligheden for, at Armenien ville forlade CSTO, hvis alliancens fordele for nationen ikke var tydelige. I et dristigt skridt skrottede Armenien også planlagte militærøvelser med Rusland. Pashinyan fortsatte med at klargøre, at Armenien ikke så sig selv som Ruslands allierede i konflikten med Ukraine, hvilket antyder, at nationen følte sig fanget mellem Ruslands og Vestens interesser.

Ukraine påstår desuden også, at Putin er forsvundet. Det kan du se i videoen nedenfor.

Det bredere geopolitiske landskab har også påvirket Armeniens holdning. Den nylige russiske invasion af Ukraine har sået tvivl blandt tidligere sovjetstater om Ruslands pålidelighed som en beskyttende allieret. Nogle frygter endda at blive potentielle mål for Rusland. Denne invasion har utilsigtet svækket Ruslands greb om regionen, hvilket baner vejen for andre magter som Kina og Tyrkiet at styrke deres indflydelse.

Eksperter, herunder Thomas Graham fra Yale University, mener, at Ruslands handlinger i Ukraine har forværret frustrationerne hos tidligere sovjetstater. Jaroslava Barbieri, specialist i russiske og post-sovjetiske anliggender ved University of Birmingham, mente, at Ruslands omdømme som en regional sikkerhedsudbyder har lidt betydeligt.

Kreml har naturligvis udtrykt bekymring over disse udviklinger. Dmitry Peskov, Kremls talsmand, understregede behovet for en grundig analyse af situationen, især i betragtning af det nuværende geopolitiske klima.