EU-landenes udenrigsministre har på deres møde mandag i Bruxelles besluttet at indføre sanktioner mod 21 politikere og militærfolk i Rusland og på Krim.
Ifølge flere kilder er der tale om 13 russere, heriblandt tre militærfolk, og otte Krim-borgere, men den præcise fordeling er ikke meldt officielt ud.
De 21 vil blive forment adgang til EU, og deres eventuelle indeståender i europæiske banker bliver indefrosset.
Navnene på de sanktionsramte personer bliver først offentliggjort, når sanktionerne træder i kraft. Det sker i det øjeblik, de offentliggøres i EU-Tidende mandag omkring klokken 18.
Stats- og regeringscheferne kan udvide listen og overveje andre former for sanktioner, når de mødes til topmøde i Bruxelles på torsdag og fredag.
- Der er stadig tid til at vende situationen. Mulighederne eksisterer for at undgå en negativ spiral, og EU er klar til at indgå i konstruktiv dialog med alle parter, hedder det.
- Yderligere skridt fra Den Russiske Føderations side mod at destabilisere situationen i Ukraine vil føre til yderligere og vidtrækkende konsekvenser for forholdet på et bredt felt af økonomiske områder, hedder det videre.
Mandag besluttede USA parallelt med EU at indføre sanktioner mod 11 russere, hvoraf to af dem er Putins nærmeste rådgivere.
EU's sanktioner går ikke imod de samme højtstående russere af både taktiske og juridiske årsager, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter mødet mandag.
- Man skal kunne bevise det ansvar, de pågældende personer har. Der er forskellige regler for, hvad EU og amerikanerne kan i den sammenhæng, siger han.
EU's udenrigschef, Catherine Ashton, siger efter udenrigsministermødet, at det ikke handler om, at EU er blød over for Rusland, og USA er hårdere i filten.
- Vi mener, at dette er den rigtige metode for EU. USA tager deres beslutninger, vi tager vores, siger hun.
EU-ministrene benytter også lejligheden til at opfordre til en hurtig udsendelse af en overvågningsmission fra Den Europæiske Sikkerheds- og Samarbejdsorganisation (OSCE) til Ukraine - også til Krim.
OSCE's hidtidige mission med omkring 60 ubevæbnede observatører i Ukraine sluttede søndag og blev flere gange nægtet adgang til Krim.
/ritzau/