Asylansøgere risikerer at smitte andre med tuberkulose og MRSA, fordi der ikke er indført en systematisk screening for de to smitsomme sygdomme herhjemme som i Holland og Norge.
Det møder kritik fra Røde Kors, der driver de fleste af landets asyl- og modtagecentre, skriver Jyllands-Posten torsdag.
- Som det er nu, kan der være nogle, som er smittede, som vi ikke opdager, siger Ebbe Munk-Andersen, som er overlæge og leder af den lægefaglige praksis i Røde Kors' asylafdeling.
Hvis en asylansøger kommer fra et land, hvor tuberkulose er udbredt, bliver han eller hun udspurgt efter et spørgeskema for symptomer på tuberkulose. Det danner baggrund for, om asylansøgeren bliver sendt videre til en medicinsk undersøgelse.
Undtagelsen er asylansøgere fra Somalia, som bliver sendt direkte til en røntgenundersøgelse, fordi de vurderes at være i høj risiko for at have tuberkulose.
Men i alt 22 lande, heriblandt Afghanistan, har ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, hyppige tilfælde af tuberkulose, ligesom man også er i risiko for at være smittet, hvis man kommer fra en flygtningelejr, et krigshærget land eller et russisk fængsel.
Derfor mener man i Røde Kors, at alle asylansøgere med høj risiko bør screenes.
- Spørgeskemaet er for upræcist, for folk har været på flugt og levet under miserable forhold, så grænsen for at have det godt og skidt kan have rykket sig, siger Ebbe Munk-Andersen, som også peger på, at man ved røntgenfotografering kan se, om patienten er smittet med tuberkulose, uden at sygdommen er aktiv.
Der findes ingen opgørelser for, hvor mange asylansøgere der er smittet med MRSA og tuberkulose.
Udlændingestyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge på den potentielle udfordring med de smitsomme sygdomme.
/ritzau/