Salget af Nets har genrejst striden om fordele og ulemper ved at sælge vigtige statslige eller private selskaber som Dong, TDC og Københavns Lufthavne.
Det vurderer direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) efter salget af Nets, selskabet bag blandt andet dankortet og NemID, til ATP, Bain Capital og Advent International.
- Nu er der igen en diskussion af, om det var klogt at lade russerne lægge en gasledning (North Stream) i Østersøen. Det ville være et problem, hvis Dong ad omveje pludselig var ejet af et russisk selskab, siger Lars Andersen.
- Tit er der nogle andre argumenter end, at det blot er at sælge en virksomhed.
Det er en økonomisk fordel at sælge et selskab, hvis man bryder et naturligt monopol, så der skabes mere konkurrence. Da teknologi udvikler sig utrolig hastigt, var problemet ikke så stort ved at sælge TDC og Nets, da der er alternativer, siger AE-Rådets direktør.
- Københavns Lufthavne var lidt mere problematisk, fordi der er store samfundsmæssige effekter. På it-området med TDC og Nets løber den teknologiske udvikling så hurtigt, at man ikke kan købe sig til et naturligt monopol, siger Lars Andersen.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har kritiseret, at staten solgte 20 procent af Dongs aktier til investeringsbanken Goldman Sachs. Han har også advaret mod, at staten sælger til en kapitalfond.
- Man må vurdere, hvordan konstruktionen er. Om kapitalfonden har et reelt ønske om at udvikle virksomheden, om den vil lave skattefiduser, eller om det er en rent finansiel konstruktion, siger Lars Andersen.
/ritzau/