Atter hjemme igen fra seneste rejse kan man ikke hurtigt nok få kylet den støvede backpack op på loftet eller ned i kælderen, men næste gang man falder over den igen, kigger man kærligt på den - og mindes alle de gode stunder, man har haft i dens selskab. Lige indtil man atter står i lufthavnen og synes, ens rygsæk er utrolig tung og træls.
Hvad end du rejser med kuffert eller rygsæk er vejen til et langt og godt kærlighedsforhold til medfølgende bagage, at du vælger det rigtige indhold - og får det pakket rigtigt. Her kan du se, hvad Jysk Rejsebureau anbefaler, at du tager med i dine pakkeovervejelser.
Hvor meget skal du medbringe?
Dette varierer selvfølgelig alt efter hvor på kloden, du skal hen, længden af din rejse og ikke mindst, hvor ofte du har mulighed for at vaske tøj. Men som udgangspunkt skal du hver dag bruge en ren bluse og rent undertøj. Er det en vandretur, bør du også have rene sokker hver dag – selvom du sagtens kan bruge det samme par flere dage i træk, hvis de er af en god kvalitet.
Næste spørgsmål er så, hvor let det er for dig at vaske. Rejser du steder, hvor der er vaskemaskine eller vaskerier er det intet problem at vaske jævnligt. Er du meget på farten, er det dog vigtigt, at tøjet kan tørre hurtigt – enten i tørretumbler eller i solen. Vådt tøj bliver hurtigt ildelugtende, så med mindre du kan spænde det uden på din taske, bør du ikke gå efter denne løsning.
Du kan også vaske det mest overfladisk beskidte tøj i hånden – husk blot noget godt håndvaskepulver (og noget der er naturvenligt, hvis du vasker det ude i naturen.)
Rejser du i koldere områder, bør du i din pakning tage højde for, hvor ofte du kan vaske – og pakke ekstra. Og skulle det ske, at du løber tør for rent tøj, kan du i de fleste hjørner af verden købe tøj. Og hvis ikke dette er muligt, ja, så må du i gang med at vende underbukserne. Lidt fremsynethed i din pakning og kendskab til destinationer burde dog kunne afhjælpe de mest ubehagelige overraskelser.
LÆS OGSÅ: Det skal du vide om afrejse-bestilling
Sådan undgår du overpakning
Har du tendens til altid at pakke slæbe for meget med dig på rejser, så gennemgå denne tjekliste, inden du lukker rygsækken eller lyner kufferten:
Kan dit tøj bruges mere end én gang?
Udover undertøj og strømper, bør du kun medbringe tøj, som du kan bruge mere end én gang. Pak derfor ikke de sko, der kun passer til ét sæt tøj eller den blazer, der kun dur til én skjorte. Sørg for kun at medbringe tøj, der kan mikses på kryds og tværs – og som kan bruges mere end én gang på din tur.
Har du pakket flere ‘overdele’ end ‘underdele’?
De samme par bukser kan sagtens bruges flere gange. Og du har en store kombinationsfrihed, hvis du tager flere overdele med og færre underdele. Vi ved godt, at det er svært, men PRØV kun at tage to par bukser med.
Hvor mange par sko har du reelt brug for?
Det burde ikke være nødvendigt at medbringe mere end to par sko – et par til den aktive del af dagen og et par til de finere stunder. Går du meget, kan det være fint at tage to par hverdagssko med eller støvler, hvis det er koldt.
Har du begrænset din elektronik-sektion?
Før man får set sig om, har man diverse opladere og gadgets med. Og mange af dem. Spørg derfor dig selv om både bærbar computer, tablet, digitalt kamera og smartphone er nødvendigt. Vælg én der kan det hele og kig også på, om det samme kabel og den samme oplader kan bruges på flere forskellige ting. Med mindre du skal arbejde, kan en smartphone som regel dække ens internet-behov, hvis der er wifi, hvor man rejser.
Har du sagt ’hvis nu’ mange gange under pakningen?
Så bør du stoppe op – og tage disse ting ud af din bagage igen. Sandsynligheden for at ’hvis nu’ opstår, og du får brug for disse ting, er meget lille. I tilfælde af at der kommer monsunregn, eller du bliver inviteret til en fin fest, er du lovlig undskyldt for at gå ud og shoppe. Og nej – det tøj du aldrig kommer i derhjemme, kommer du heller ikke i på din ferie!
Pakker du i sidste sekund?
Hvis du pakker, lige inden du skal ud af døren, er det sandsynligt, at din bagage bliver rodet, du glemmer ting, og du tager måske noget med, du ikke har brug for. Start derfor i god tid, og lav dig en bruttotrup. Så kan du altid skære ned på indholdet, mens du pakker.
Har du planlagt dine outfits?
Den bedste måde at gardere sig i pakkeriet er, hvis man planlægger nogenlunde, hvad man vil have på hver dag – måske ikke rækkefølgen, men blot kombinationerne.
Har du penge nok med?
Læg det tøj og de penge frem, som du regner med at tage med. Et gammelt pakkeråd lyder, at du derefter skal tage halvdelen af tøjet fra og tage det dobbelte med af penge. Ofte overpakker man og fortryder at have taget visse beklædningsgenstande med – men ekstra penge fortryder man sjovt nok sjældent at have medbragt. Og har du ingen ekstra penge, så overvej igen din tøjbunke. Du har aldrig brug for så meget tøj, som du tror.
10 tips til at pakke rygsækken:
#1 Tung i bund
Sørg for at putte de tunge ting nederst i tasken og helst ind mod ryggen. Har du meget tungt, der fylder hele bunden af ryggen op, skal du ’opbygge’ din vægt således, at det tungeste ligger ind mod din ryg langs den.
#2 Tilgængelighed
Har du adgang til bunden af din taske fra en separat lomme, er det smart, at du putter de ting, du har brug for hver dag, dér. Det samme gælder med at toppen af tasken. Der skal undertøj og bluser være, og i midten kan du have det tøj, som du kun ind i mellem får brug for – såsom regntøj og ekstra sko.
#3 Pak i poser
Ved at pakke al dit bagage i gennemsigtige poser eller pakkeposer kan du nemmere overskue indholdet og sikrer dig samtidig mod store regnskyl.
#4 Sortér dit tøj
Del dit tøj op tematiske: Enten med strømer, bluser og bukser for sig eller efter vejret, hvis du rejser i meget varierende klima. Ved altid at have det delt op tematisk, ved du, hvilken pose de skal gå efter – og allerede der er din søgning i tasken blevet indsnævret markant.
Annonce: Spar 25 procent på rejseudstyr
#5 Faste pladser!
Sørg så vidt muligt for at lægge dine ting det samme sted hver gang. Som med dine arvesmykker glemmer du nemlig, hvor du har lagt dem, hvis du flytter dem jævnligt. Når du ved, at posen med bukser altid ligger i venstre side og sandalerne langs ryggen, så bliver det ikke alene nemmere at finde ting, men du bliver også hurtigere til at pakke tasken.
#6 Flerfunktionelt tøj
Du kan spare mange ekstra kilo, hvis du spekulerer lidt i tøj, som er multifunktionelt. Det kan være tynde skibukser, der både fungerer mod sne og regn, eller en buff, der kan holde dig varm om halsen i højderne, skærme toppen af dit hoved mod solstik i ørkenen og tjene som svedbånd i junglen. Tænk også over, om du kan smøge din vandrebukser op, hvis det bliver varmt, og om din jakke kan kombineres med flere eller færre lag i takt med, at temperaturerne falder og stiger.
#7 Småting for sig
Hav de ting, som du let skal kunne finde i en lomme for sig – såsom smækken af backpacken. På den måde behøver du ikke fumle efter din pandelampe, når mørket er faldet på, eller hver morgen rode efter dine malariapiller. Sidelommer er ofte oplagte stedet at putte creme og shampoo, men husk blot på, at det oftest også er siderne, der får flest slag, når du rejser med offentlig transport, så sørg altid for at putte bøtter med flydende indhold i lukkede poser (f.eks. fryseposer). På den måde undgår du den store katastrofe, hvis din shampoo ’eksploderer’.
#8 Beskyt din taske
Hvis du har en stofsæk, du kan putte din rygsæk i, er dette en fordel under transport – hvad end det er med fly, tog, skib eller bus. På den måde undgår du, at spænder og stropper kommer i klemme eller rives af. Spænd uanset hvad altid dit bæltespænde rundt om tasken (ved at bukke det den modsatte vej) for at beskytte det. Gør du ikke dette, vil tasken oftest blive løftet i netop dette.
#9 Styr dit underlag
Du syntes måske, at du havde spændt dit underlag nok så godt på i bunden af din taske – alligevel er det væk, når du får din taske igen fra bussens tag. Det er surt at miste underlaget, så sørg for at være sikker på, at det er spændt på, så det ikke kan ryge af – eventuelt ved at ’sikre’ det med en snor, der også føres ind gennem hulrummet i underlaget. Allerbedst er det, hvis du har en regntæt stofsæk til hele tasken, du kan bruge under transport.
#10 Indstil stropperne
Det lyder banalt, men rigtig mange får ikke indstillet deres taske ordentligt og bærer derfor for meget vægt på skuldrene og for lidt på hofterne. Derfor: Sørg for at indstille tasken rigtigt, inden den tages i brug. Stort set al rygsækkens vægt skal være på hofterne.
Få en komplet pakkeliste her.
Denne artikel er leveret i samarbejde med Jysk Rejsebureau.