En dansk rejetrawler kunne redde sig selv trods en revne i skroget ud for Østgrønland. En norsk trawler, der kom danskerne til undsætning, har derfor ikke krav på en bjærgeløn på 3,5 millioner kroner, lyder dommen i Højesteret onsdag.
Sagen drejer sig om bjærgningen af rejetrawleren Ocean Tiger i isfyldt farvand ved Østgrønland tilbage i 2007. Trawleren Remøy Viking fra Norge kom den bornholmske Ocean Tiger til undsætning, da den tog vand ind i isfyldt farvand med 200 sømil til land.
Der var gået hul på skroget - formentlig på grund af skarpe isfødder. Besætningen forsøgte at stoppe revnen med trækiler og bad om assistance. Det norske skib leverede pumper og sejlede forrest i en konvoj ud af isen.
Højesteret konkluderer, at Ocean Tiger selv havde den fornødne pumpekapacitet, og at mandskabet på skibet havde haft situationen under fuld kontrol.
- Revnen var endvidere uden betydning for skibets styrke, og det indtrængende vand påvirkede ikke skibets stabilitet og manøvreevne væsentligt, oplyser Højesteret.
Efter episoden har nordmændene påstået, at Ocean Tiger var i fare, og at hjælpen var en bjærgning i sølovens forstand. Derfor blev der rejst krav om en bjærgeløn på 3,5 procent af den danske trawlers værdi på 100 millioner kroner.
Omvendt har det danske rederi slået fast, at situationen ikke var faretruende, og at det er helt almindeligt, at trawlerne hjælper hinanden.
- Da det således ikke var godtgjort, at Ocean Tiger ikke var i stand til at redde sig ved egen hjælp, havde den assistance, som Remøy Viking ydede, ikke karakter af bjærgning. Remøy Viking havde derfor ikke krav på bjærgeløn, oplyser Højesteret.
Dommerne i Sø- og Handelsretten konkluderede også, at Ocean Tiger ikke var i fare i sølovens forstand, og derfor fik det norske rederi altså ikke en ekstra fangst.
/ritzau/