Regioner gør op med dyr medicin

admin

465 uger siden

|

05/02/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danske Regioner er klar med en model for vurdering af medicin, siger formand Bent Hansen (S) på et pressemøde.

Vurderingen skal foretages af et medicinråd, sådan som det sker i Tyskland.

Rådet skal vurdere den gavnlige effekt, patienterne har af den nye medicin i forhold til den eksisterende.

- Med den nye model får vi for det første et redskab til at forhandle os frem til den pris, der afspejler effekten, og for det andet sikrer vi, at vi bruger pengene på den medicin, der forøger patienternes levetid og livskvalitet, siger Bent Hansen.

Hvis den nye medicin forlænger patienternes levetid, giver færre bivirkninger og øger livskvaliteten mærkbart i forhold til den nuværende medicin, så vil regionerne betale en højere pris for produktet, end hvis patienterne ikke har gavn af medicinen.

Næstformand i regionerne Jens Stenbæk (V) tilføjer, at rådet skal består af de fremmeste eksperter på området.

- Proceduren vil være effektiv, for det er vigtigt for os, at Danmark fortsat tager ny medicin i brug hurtigt, siger Jens Stenbæk.

Han vurderer, at ny medicin i den nye model kan blive taget i brug én måned senere end i dag.

Debatten om den dyre medicin blev et tema i sidste sommers valgkamp, da tal fra regionerne viste, at der siden 2007 er sket en fordobling af medicinudgifterne.

Fortsætter den udvikling, vil sygehusenes årlige medicinudgifter være steget fra 7,5 milliarder kroner i 2015 til 13,2 milliarder i 2020.

Det fik sundhedsøkonomer og sygehuse til at advare mod, at den dyre medicin vil føre til fyringer på sygehusene og dermed forringelser for patienterne.

Danske Regioner kan ikke på nuværende tidspunkt sætte tal på, hvor mange penge det nye medicinråd vil kunne spare regionerne.

Bent Hansen siger på pressemødet, at regionerne har haft møde med sundhedsminister Sophie Løhde (V) om det nye initiativ.

Han siger desuden, at forslaget nu skal i høring, og at der i den proces kan ske ændringer.

Det nye råd skal være på plads i 2017.

/ritzau/