Folkepensionsalderen skal hæves fra 67 til 67,5 år, foreslår regeringen i 2025-udspil.
Det vil være et væsentligt bidrag til at "håndtere den langsigtede udfordring", som består i, at der er udsigt til offentlige underskud i perioden fra 2025 og frem, forklarer regeringen.
Dermed lægger regeringen op til at justere på velfærdsaftalen fra 2006, der står som en af de mest afgørende aftaler i nyere dansk, politisk historie. Her blev det aftalt gradvist at hæve pensions- og efterlønsalderen i bestemte intervaller.
Men virkeligheden er løbet fra velfærdsaftalen, må man forstå på det, regeringen skriver.
- Da aftalen om velfærdsreformen blev indgået i 2006, var sigtet gradvist at forhøje folkepensionsalderen med den øgede levetid, så folkepensionister i gennemsnit kunne forvente en pensionsperiode på 14,5 år.
- Levetiden er imidlertid steget hurtigere end forventet. En 56-årig, der er født i 1960 vil således i praksis have udsigt til godt 18 år på pension, mens personer, der er født i 2016 har udsigt til at være på pension i 15 år, forklarer regeringen.
Efterlønsalderen skal ifølge regeringens forslag hæves parallelt med pensionsalderen.
Hos Socialdemokraterne er man ikke meget for regeringens forslag.
- Den grundlæggende forkerte prioritering, som statsministeren foretager, er at skære voldsomt i SU og bede danskere i slutningen af 50'erne arbejde ekstra for at give topskattelettelser, siger Mette Frederiksen.
De Radikale har talt varmt for at få hævet pensionsalderen til 68 år allerede i 2025 i stedet for 2030. Formand Morten Østergaard (R) tager derfor godt imod den hævede pensionsalder, som han dog mener kunne være hævet mere.
- Jeg synes, det var mere naturligt at tage et helt år på pensionsalderen i 2025 og lægge tanken om at forgælde de danske studerende på hylden, siger R-formanden.
Han henviser til, at regeringen i udspillet har justeret ved SU'en, så halvdelen af det samlede beløb, som de studerende får til rådighed af staten, fremover udgøres af et rentefrit SU-lån.
Hvis regeringens forslag gennemføres, vil pensionsalderen i 2030 hedde 68,5 år. I dag er aftalen ellers, at den skal stige til 68 år i 2030.
/ritzau/