Regeringen vil indføre forbud: Slut med denne slags tøj

Nicolai H

38 uger siden

|

25/04/2024
Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Bekendtgørelsen forventes at være klar i sommeren-2025.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et stort skridt mod en mere miljøvenlig løsning skal snart træde i kraft, hvis det er op til regeringen.

Danmark går forrest i kampen mod PFAS-forurening ved at indføre et landsdækkende forbud mod disse miljø- og sundhedsskadelige stoffer i tøj, sko og imprægneringsmidler.

Miljøminister Magnus Heunicke fremhævede betydningen af dette initiativ i en nylig pressemeddelelse fra Miljøministeriet som Ekstra Bladet har modtaget.

"Et nationalt forbud mod import og salg af tøj, sko og imprægneringsmidler med PFAS er et vigtigt skridt på vejen mod at begrænse udledningen og vil have en reel miljøeffekt i Danmark," sagde Heunicke.

PFAS, også kendt som per- og polyfluorerede alkylstoffer, er længe blevet kritiseret for deres langvarige effekter på både menneskers sundhed og miljøet. Kemikalierne er notorisk resistente over for nedbrydning i naturen og har været forbundet med alvorlige sundhedsmæssige bekymringer såsom nedsat immunforsvar, hormonforstyrrelser og en forøget kræftrisiko.

Tøj, sko og imprægneringsmidler udgør en af de største kilder til PFAS i det danske miljø, og et forbud vil markere en signifikant forbedring i nationale miljøbeskyttelsesindsatser.

Der findes allerede PFAS-frie alternativer på markedet, hvilket giver forbrugerne sundere valgmuligheder.

Få får lov

Reglerne kommer dog med visse undtagelser. Professionel beklædning og sikkerhedstøj, hvor der er specielle krav til sikkerhed og funktionalitet, vil ikke være omfattet af det nye forbud.

Tilgangen sikrer, at kritiske erhvervsgrupper stadig kan opfylde nødvendige sikkerhedsstandarder uden at kompromittere beskyttelse.

På den internationale scene er Danmark ikke alene om denne bekymring. Landet arbejder sammen med fire andre EU-lande for at implementere et lignende forbud på EU-niveau. Indtil da vil det nationale forbud tjene som et foreløbigt skridt mod en bredere europæisk regulering.

Miljøministeriet har sat en plan for implementering af forbuddet, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2026 efter en overgangsperiode på et år for erhvervslivet. Bekendtgørelsen forventes at være klar 1. juli 2025.

Produkter købt før denne dato samt genbrugs- og genanvendelsesvarer vil ikke være omfattet af de nye regler.