Regeringen mener, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten. Det fremgår af regeringens udspil til 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde på et pressemøde tirsdag.
- SU og gratis uddannelse er attraktivt - også for udlændinge. Det er en udvikling, som vi skal have under kontrol. Jeg vil hellere bruge ekstra på at investere i kvaliteten af uddannelse, som giver bedre jobmuligheder, siger Lars Løkke Rasmussen..
- Vores justering af SU-systemet betyder, at en studerende, som gør brug af både stipendie og lån vil få et større rådighedsbeløb, end man har i dag. Og vi giver et ekstra SU-klip til studerende med børn, siger statsministeren.
Ifølge regeringens plan skal SU-stipendier og rentefrit SU-lån derfor hver udgøre halvdelen af det samlede beløb, som de studerende får til rådighed af staten.
- Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vore nordiske nabolande. Samtidig er SU-systemet under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte.
- Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtigt mod pres udefra og justere SU’en og i stedet bruge nogle af de mange penge aktivt til at styrke vores uddannelser, fremgår det af regeringens udspil.
Studerende vil ifølge forslaget kunne få SU til normeret tid, og rammen for SU vil blive reduceret til fem års SU på de videregående uddannelser. Efter at de studerende er færdige, kan de, der bliver i Danmark og arbejder, få et øget beskæftigelsesfradrag.
- Regeringen lægger vægt på, at de studerende efter omlægningen har mulighed for at få de samme penge i hånden som i dag. Med bedre muligheder for at låne og arbejde ved siden af studierne kan den enkelte studerende vælge den løsning, der passer bedst, siger uddannelsesminister Ulla Tørnæs.
- Samtidig får nyuddannede en skatterabat. Det styrker den studerendes fokus på job og giver mulighed for at betale et SU-lån hurtigere tilbage, siger Ulla Tørnæs.
Det nuværende SU-forlig udløber i 2019, og regeringens forslag til en SU-omlægning skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.
/ritzau/