Regeringen får opbakning til forsigtig linje i Ukraine

admin

|

04/03/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark skal ikke optrappe konflikten med Rusland ved at indføre økonomiske sanktioner eller sende fregatter på øvelse i Østersøen.

Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som på et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag formiddag fik bred opbakning til regeringens mere forsigtige linje i konflikten.

- Jeg har indtryk af, at der opbakning til hovedlinjen i regeringens politik. Nemlig at gøre det fuldstændigt krystal klart, at det er Rusland, der er hovedaggressoren i øjeblikket. Det er dem, der skal nedskalere og komme til forhandlingsbordet.

- Samtidig vil EU handle kontant for at vise Rusland, hvor alvorligt vi opfatter situationen. Det er vi parat til at gå videre med, hvis situationen udvikler sig, siger Martin Lidegaard.

EU-landene besluttede mandag at suspendere forberedelserne af det kommende G8-møde i Sotji. Samtidig er man klar til at stoppe forskellige forhandlinger med Rusland, herunder visum-forhandlingerne.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, har ellers presset på for økonomiske sanktioner over for Rusland, men det er der ikke opbakning til på nuværende tidspunkt.

- Man skal tænke sig rigtig godt om, inden man indfører sanktioner. Det kan være svært at komme ud af dem igen, siger Martin Lidegaard.

Han understreger samtidig, at den eneste gode nyhed fra Ukraine i øjeblikket er, at der ikke har været kamphandlinger. Det øger muligheden for at forhandle sig frem til en løsning, hvis man undlader at optrappe konflikten.

Både Enhedslisten samt Dansk Folkeparti - der ellers har presset på for at få sendt en fregat af sted - bakker op om udenrigsministerens linje.

- Alle bakker regeringen op i de bestræbelser, man har. Også at udenrigsministeren nu rejser til at Ukraine for ved selvsyn at konstatere, hvad der foregår. Vi skal presse Rusland og sige, at det er uacceptabelt, det der er sket, siger Søren Espersen.

Han mener dog fortsat, at Danmark har en særlig forpligtelse til at reagere, når Polen og Litauen via Nato beder om hjælp.

Og det kan fortsat komme på tale med en dansk fregat, selvom både regeringen og Venstre på nuværende tidspunkt afviser at involvere det danske forsvar i konflikten, mener han:

- Jeg har fået en forståelse af, at man er klar til at reagere, hvis Nato anmoder om et dansk bidrag, siger Søren Espersen.

/ritzau/