Reformation af dagpengesystemet pr. 2017

admin

437 uger siden

|

02/08/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det var en koalition af nogle af Danmarks største politiske partier, Socialdemokraterne, V og DF der besluttede, at der skulle ændringer til, for at systemet bedre kunne udfylde den rolle det var tiltænkt.

Der er ikke alle ændringer, der nødvendigvis vil blive modtaget med kyshånd. Eksempelvis er det besluttet at dagpengesatsen for nyligt uddannede der ikke har børn, vil falde med knap 2.000 (før skat). Derudover vil der hvert kvartal være en dag, du ikke kan modtage dagpenge for, kaldet en karensdag. Selvom dette ikke emmer af gode vibrationer, er der dog også positive ting at hente fra forhandlingerne. Du kan eksempelvis slippe for karensdagen, hvis du finder arbejde i en uge, i måneden op til den dag. Dette er dog ikke det eneste.

TIP: Er du endnu ikke medlem af en a-kasse? Få en oversigt over dine a-kasse muligheder hos a-kassefinder.dk

Et af målene har fra politikerens side har været, at gøre det bedre at tage mod en midlertidig stilling. Dette har de gjort ved at øge dagpengeperiode fra 2 til 3 år, hvis du undervejs har arbejde. Systemet er skruet sammen således, at for hver hele dag du arbejder, får du ret til to ekstra dages dagpenge i den anden ende. Det kan altså så godt betale sig at tage en stilling, selvom den eksempelvis kun er på et par uger eller en måned. Desuden ved man aldrig, om en midlertidig stilling kan resultere i noget mere permanent.

Der skiftes også rundt i hvordan dagpenge udregnes. Vi kommer til at gå fra ugebasis til timebasis næste år. Det gør det mere præcist, at udregne hvor meget du har arbejdet, så dagpengene matcher. Ændringen skyldes dog primært, at man i det nuværende system bruger en uge af sine dagpenge, hvis man går ledig mere end 15 timer i den pågældende uge. Med ændringerne, vil du have brugt 15 timer af din dagpengeperiode, i stedet for en uge. Udregningerne for dette tages over flere uger, så hvis du er ledig 16 timer den ene uge og 16 timer den næste uge, ville du i det gamle system, have opbrugt to uger af din dagpengeperiode. I det nye vil du blot have brug 32 timer. Det kan hurtigt blive noget af en besparelse!

Som med al anden politik, kan der være forskellige holdninger til, om ændringerne er gode eller dårlige. Men de kommer uanset hvad og vil have indflydelse på dit liv på dagpenge. Det er derfor en god idé at læse de nøjagtige regler, så du er forberedt når de træder i kraft.  Du kan læse hele teksten på beskæftigelsesministeriets hjemmeside.