Rasmus Paludan dømt for æreskrænkelse

Nicolai Busekist

55 uger siden

|

18/08/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rasmus Paludan er fredag blevet dømt for æreskrænkelse i Højesteret. Han er dømt til at skulle betale 15.000 kroner i tortgodtgørelse.

Dagens topnyheder

Fredag har Højesteret afgjort, at Rasmus Paludan skal betale 15.000 kroner i tortgodtgørelse til en somalisk kvinde.

Dette skyldes, at han tidligere er blevet kendt skyldig i at have krænket hendes ære i forbindelse med en demonstration, der foregik ved Dronning Louises Bro på Nørrebro. 

Eftersom han tidligere er blevet kendt skyldig, var det ikke skyldsspørgsmålet, som Højesteret skulle tage stilling til. Derimod skulle de alene tage stilling til, hvor stor en tortgodtgørelse, han skulle betale.

Da dommen faldt i Østre Landsret, blev erstatningen sat til 5.000 kr, skriver Ritzau. Dette her Højesteret valgt at forhøje med 10.000 kr., hvorfor Stram Kurs-stifteren skal betale kvinden 15.000 kr.

Ifølge Tyge Trier, der er advokat for kvinden, er hun 'glad og lettet over at Højesteret har kunnet se, at det var en grov krænkelse'.

Desuden håber hun, at det kan hjælpe andre, der bliver udsat for lignende krænkelser under 'aktioner med ekstreme elementer'. Her henvises der blandt andet til aktioner, hvor der tales i megafon eller lignende i et forsøg på at provokere.

Ifølge Ritzau har advokat forklaret, at kvinden var på vej hjem fra sit studie, da episoden fandt sted. Han har dog ikke løftet sløret for, hvad der konkret er foregået, siden kvinden har fået krænket sin ære.

Sagen er bestemt ikke ny, men har derimod haft en varighed på flere år. Den for byretten i juni 2020, hvor Rasmus Paludan blev idømt at betale en godtgørelse på 30.000 kr. Dette var også det beløb, der var blevet fastsat af Anklagemyndigheden.

I september 2021 blev sagen taget op i Østre Landsret, hvor dommen blev omstødt og godtgørelsen blev nedsat til kun 5.000 kr.

I marts sidste år kom det frem, at Procesbevillingsnævnet havde informeret kvinden om, at hendes sag kunne behandles i Højesteret.

Her er Rasmus Paludan nu blevet dømt til at betale en godtgørelse på 15.000 kr. Desuden er han også blevet pålagt at betale dele af sagens omkostninger.