Umiddelbart er risikoen for, at kriminelle stjæler din identitet, ikke blevet større efter salget af Nets.
Sådan lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed, efter at Nets, selskabet bag blandt andet dankortet og NemID, er blevet solgt til danske ATP og to amerikanske kapitalfonde.
- Hvis sikkerheden opretholdes på det niveau, vi har i dag, og hvis kontrollen udføres effektivt, så er der ikke nogen grund til at være bange, siger Birgitte Kofod Olsen, formand for rådet, der blandt andet arbejder for it-sikkerhed og beskyttelse af privatlivet.
Hidtil har Nets været ejet af næsten to hundrede norske og danske banker, men mandag har ATP købt Nets sammen med kapitalfondene Bain Capital og Advent International.
Nets udbyder central digital infrastruktur som dankortet, Betalingsservice og NemID, og udsigten til, at danskernes følsomme oplysninger kommer på udenlandske hænder, har vakt bekymring.
Men risikoen for at få misbrugt sit cpr-nummer er ikke blevet større med salget, fortæller Birgitte Kofod Olsen.
- Risikoen for identitetstyveri har altid været der, det er måske bare nogle andre kriminelle, der vil skaffe sig adgang, men det er ikke engang sikkert, for en amerikaner kan også hacke sig ind i Nets, selvom det er i Danmark, siger hun.
Der bliver stillet samme krav til sikkerheden til de nye ejer, som der gjorde for de gamle, påpeger hun. Det, der kan blive en udfordring, er at holde kontrol med, at aftalerne bliver overholdt, når partnerne har hovedsæde i USA.
Blandt andet derfor opfordrer Birgitte Kofod Olsen til debat om det fornuftige i at sælge ud af kritisk infrastruktur som Nets.
- Vi vælger at lægge noget kritisk infrastruktur ud af Danmark, og vi har aldrig rigtig diskuteret, hvad det betyder. I virkeligheden sælger man noget, som har stor samfundsmæssig betydning, siger hun.
/ritzau/