Putin advarer USA: Vi er på vej til at opleve Den Kolde Krig igen

Mathias Madsen

7 uger siden

|

28/07/2024
Nyheder
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com
I en tale til befolkningen har Vladimir Putin slået fast, at vi meget vel snart kommer til at opleve en missilkrise som under Den Kolde Krig.

Dagens topnyheder

Rusland og Vesten har længe haft et anstrengt forhold, men siden Ruslands invasion af Ukraine i starten af 2022 er bølgerne gået højere end normalt.

Vesten sender konstant stikpiller og sanktioner mod Rusland og støtte til Ukraine, mens Rusland ligeledes sender trusler afsted mod Vesten.

Senest har USA og Tyskland offentliggjort, at USA i et forsøg på at demonstrere sin velvilje til at støtte NATO-samarbejdet og det europæiske forsvar vil opstille langtrækkende missiler i Tyskland i 2026.

Den udmelding kom tidligere på måneden, og den faldt tilsyneladende ikke i god jord hos den russiske præsident.

For nyligt slog Vladimir Putin i hvert fald ifølge TV2 i en tale til den russiske befolkning i forbindelse med den russiske flådedag i Sankt Petersborg fast, at amerikanske langtrækkende missiler i Tyskland eller andre vestlige lande nær Rusland vil føre til en koldkrigslignende situation.

Hvis det sker, vil Rusland nemlig stationere lignende missiler på steder, hvor de har samme afstand til Vesten, som de amerikanske missiler i Tyskland kommer til at få til Rusland.

Sådan lød det fra præsidenten, som desuden forklarede, at USA efter hans mening forværrer spændingen mellem Vesten og Rusland. Putin nævnte blandt andet overførslen af Typhon-missilsystemer til Danmark og Filippinerne som et eksempel på, hvordan USA forværrer situationen.

"Denne situation minder om begivenhederne under Den Kolde Krig i forbindelse med opstillingen af amerikanske mellemdistance Pershing-missiler i Europa," lød det blandt andet fra den russiske præsident.

Rusland og USA er ifølge JydskeVestkysten de lande i verden, som ligger inde med suverænt flest atomvåben; Rusland med 6490 og USA med 6185.

Derudover har lande som Storbritannien (200), Frankrig (300), Kina (290), Israel (90), Pakistan (160), Indien (140) og Nordkorea (30) også atomvåben i arsenalet.