Psykisk syge efterlades alene på bosted: Personalet tør ikke være der efter klokken 15.00

Morten Larsen

438 uger siden

|

27/06/2016

Dagens topnyheder

Flere af beboerne på et døgntilbud for psykisk syge i Slagelse er nu så bekymrede for deres sikkerhed, at de slår alarm.

Voldelige episoder og problemer med enkelte af beboerne er årsag til, at personalet ikke tør af færdes på bostedet efter klokken tre om eftermiddagen.

Beboerne er alle diagnosticerede med psykiske udfordringer og bor derfor på døgn- og botilbuddet Ungekollegiet i den sydsjællandske by.

Fraværet af professionel hjælp i mange af døgnets timer får flere af de unge til at låse sig inde i deres små lejligheder, da de frygter for deres liv, hvis de bevæger sig uden for døren.

Den urolige situation på Ungekollegiet på Århusvej i den nordlige del af byen har ført til, at de ansatte af 'sikkerhedsmæssige årsager' ikke færdes i døgntilbuddet fra klokken 15.00 og frem til næste morgen.

- Ledelsen mener, at her er for farligt for personalet at være, men hvad med vores sikkerhed, lyder det spørgende fra Anna Sandholdt Johansen til Dagens.dk.

- Det er jo os, der bor her, siger den 21-årige beboer på Ungekollegiet.

Hun forklarer, at utrygheden ikke er forbeholdt personalet, da man hver dag ved tre-tiden kan høre, hvordan flere af dørene til de små lejligheder bliver låst.

Anna Sandholdt Johansen har i halvandet år haft fast adresse på Århusvej, hvor hun bor i en af de 12 etværelseslejligheder, der er forbeholdt borgere med psykiske lidelser i aldersgruppen 18 til 35 år.

Nu er hun så utryg ved situationen, at hun har valgt at stå frem og forklare om problemerne på stedet.

Læs også: Transkønnethed fjernes som psykisk sygdom

Af diagnoser fremhæver hun post-traumatisk stress syndrom og borderline som de lidelser, der er med til at gøre dagligdagen til en vanskelig udfordring.

For et par måneder blev hverdagen endnu mere udfordrende, da dagtilbuddets ledelse tilkaldte til et beboermøde.

I referatet fra mødet - som Dagens.dk har set - fremgår det, at Anna Sandholdt Johansen og de andre unge fra Ungekollegiet her fik besked om, at personalets støtte og kontakt til den enkelte beboer i deres hjem nu var reduceret til at foregå fra om morgenen og frem til klokken tre om eftermiddagen.

Af frygt for personalets sikkerhed foregår aktiviteter med de ansatte i en anden del af bygningen, som ikke hører til Ungekollegiet.

Anna Sandholdt Johansen er dermed overladt til sig selv og sine naboer, hvoraf flere er anbragt med behandlingsdomme.

- Efter klokken 15 låser folk sig inde, og så kan man ellers bare ligge i sengen og vente på, at det bliver næste dag, så man kan få noget hjælp, siger Anna Sandholdt Johansen.

Formand for Landsforeningen for psykisk sundhed SIND, Knud Kristensen, kalder den manglende bemanding om aftenen og natten for et udtryk for, at ledelsen har givet op over for problemerne på Ungekollegiet.

- Man kan ikke lade beboerne i stikken på den måde. Derimod bør man spørge sig selv om, hvorvidt man overhovedet kan have psykisk sårbare til at bo et sted, hvor det tilsyneladende er så farligt, at personalet ikke kommer efter klokken 15, siger Knud Kristensen.

Dagens.dk har talt med flere af beboerne i Ungekollegiet. De forklarer, at forholdene gør dem meget utrygge og fører til isolation i egen lejlighed.

Læs også: Jeg skammer mig over min sygdom

Eddie Göttsch er centerleder hos Socialpsykiatrisk Center Slagelse. Han ønsker ikke at besvare en række spørgsmål om forholdene i Ungekollegiet på Århusvej.

Derimod anerkender kommunens psykiatrichef, Thomas Knudsen, over for Dagens.dk, at der er problemer på bostedet i den vestsjællandske stationsby.

Han ønsker ikke at udtale sig til artiklen, men henviser til en artikel i Sjællandske, hvori han forklarer, at han ikke er tilfreds med den nuværende situation på Århusvej, og at Slagelse Kommune i øjeblikket er ved at se nærmere på bemandingen og muligheder for efteruddannelse af personalet.

Anna Sandholdt Johansen og de andre beboere må derfor holde frygten ud og gemme sig i deres lejligheder, til kommunen finder en løsning.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: