Regeringens 2025-plan vil give de lavestlønnede danskere den største skattelettelse målt i procent.
Sådan har det i hvert fald lydt fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere andre ministre siden fremlæggelsen af den omfattende plan.
Men regeringens måde at stille regnestykket op på er forkert, lyder kritikken.
I virkeligheden er det direktørfamilien, der vil opleve, at indtægten stiger mest i procent - når der måles efter skat, skriver Jyllands-Posten.
Ifølge avisens gennemgang af regeringens egne beregninger vil en ufaglært kassedames indkomst efter skat vokse med 3,2 procent, mens direktørens vil vokse med 3,7 procent.
Men sådan har regeringen ikke solgt 2025-planen. Den har i stedet udregnet, hvad kassedamens skattelettelse på 4700 kroner udgør i forhold til hendes samlede skattebetaling i dag på cirka 63.900 kroner.
Det svarer til syv procent
- Kassemedarbejderen og rengøringsassistenten får, hvad der svarer til en gennemsnitlig skattelettelse på syv procent. De slipper syv procent billigere i skat, sagde Lars Løkke Rasmussen tirsdag.
Men det er ikke en retvisende måde at regne på, siger Bo Sandemann, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet. Han påpeger, at en skattereform bør vurderes efter, hvad lønmodtagere har udbetalt efter skat.
- Det er at spinne konsekvenserne af politikken.
- Rådighedsbeløbet er det, der i bund og grund betyder noget for folk. Det er lønnen fratrukket skatterne. Det er også det, man som økonom vil bruge til at måle folks velstand ud fra, siger han til Jyllands-Posten.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skriver i en e-mail til avisen:
- Som med de fleste andre regnestykker kan man selvfølgelig stille det op på forskellige måder.
/ritzau/