Professor frikender USA-angreb for brud på folkeretten

admin

|

23/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke et brud på folkeretten, at USA og fem arabiske lande natten til tirsdag kastede bomber ned over bestemte mål i Syrien for at få ram på medlemmer af Islamisk Stat (IS).

Det ser nemlig ud til, at den syriske regering har vidst, at angrebene skulle finde sted, og har ikke gjort noget for at forhindre det. Det siger Frederik Harhoff, som er professor ved det juridiske fakultet på Syddansk Universitet.

- Syrien har handlet på en måde, som gør det sandsynligt, at de er helt indforståede med det, der er foregået, siger professoren til Ritzau.

Tidligere mandag udtalte Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet, at angrebet er et brud på folkeretten, da det er foregået på syrisk territorium og ikke i Irak, der specifikt har bedt omverdenen om hjælp.

På det tidspunkt stod det ikke klart, at Syrien angiveligt allerede var blevet underrettet før angrebet fandt sted.

Magtanvendelse mod en anden stat er ifølge Frederik Harhoff lovlig efter folkeretten i fire forskellige situationer:

Hvis man har FN's Sikkerhedsråds godkendelse, eller hvis det er i selvforsvar. I visse situationer er det også lovligt, hvis det er en humanitær intervention, og så er det lovligt, hvis staten har givet samtykke.

Meget tyder på, at Syrien netop har givet samtykke. Men det behøver ikke at være et udtalt samtykke. Det behøver blot at være et stiltiende OK.

- Det foregår på den måde, at man får en meddelelse om, at vi angriber de mål på det og det tidspunkt. Hvis staten ikke protesterer, så må man antage, at de indirekte har samtykket til det, siger han.

Frederik Harhoff påpeger derudover, at hvis USA ikke havde orienteret Syrien før angrebene, så burde Syrien have protesteret med det samme, hvis det ikke var med på, at der blev smidt bomber ned over landet.

Dermed kan man sige, at Syrien har sagt god for angrebet på IS i Syrien ved at forholde sig passivt efter angrebet, selv hvis det ikke stiltiende havde accepteret på forhånd.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde tidligere på dagen, at han ikke kender til de finere detaljer i de forskellige tolkninger af folkeretten, men går ud fra, at USA har foretaget en grundig vurdering af det.

/ritzau/