Der var store kræfter på spil, da Nordkorea natten til onsdag efter sigende prøvesprængte en brintbombe. Det kan konkluderes, efter at rystelserne i løbet af onsdagen er blevet målt på seismologisk udstyr verden over.
Heriblandt også i Danmark, hvor De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har registreret udsving i sine målinger.
Det oplyser Trine Dahl-Nielsen, der er seniorforsker i Geus.
- Vi har målestationer i Danmark og på Grønland, hvor vi måler rystelser løbende. Og den her rystelse er af en størrelse, så vi kan se den på størstedelen af vores målestationer, siger Trine Dahl Nielsen og tilføjer:
- På den baggrund kan vi lave en lokalisering og en beregning af, hvor stor den er.
Geus har registreret rystelserne til et sted i det nordøstlige Nordkorea, hvilket stemmer overens med oplysningerne om, hvor sprængningen skulle have fundet sted.
Rystelserne i Nordkorea måles af Geus til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen, og ifølge flere udenlandske medier svarer onsdagens sprængning til bomberne, der faldt over Hiroshima i forbindelse med Anden Verdenskrig i 1945.
Helt så langt vil Trine Dahl-Nielsen dog ikke gå.
- For at få et mål på, hvor kraftigt et jordskælv er, så sammenligner man det ofte med Hiroshima-bomben. Man siger typisk, at Hiroshima-bomben udsendte energi, der svarer til et jordskælv på 6,0 på richterskalaen.
- Det er fem gange større, end sprængningen i Nordkorea, fordi richterskalaen er logaritmisk. Så fra 5,5 til 6,0 er der stadig et stykke vej, siger hun.
Det er svært at spå om, hvordan rystelserne har påvirket området omkring prøvesprængningen, siger Trine Dahl-Nielsen. Men umiddelbart er 5,5 på richterskalaen ikke så voldsomt, siger hun.
- Det er et pænt stort jordskælv - større end noget, vi har oplevet i Danmark. Men det er ikke et kæmpe jordskælv, og der sker mange tusinde jordskælv af denne her størrelse hvert år, lyder det fra Trine Dahl-Nielsen.
/ritzau/