Priserne i euroland stiger med sneglefart

admin

10 år siden

|

03/06/2014

Dagens topnyheder

Borgerne i euroland kan glæde sig over, at det ikke er blevet meget dyrere at gå på indkøb i maj i forhold til måneden før. Faktisk ligger inflationen på blot 0,5 procent i de 18 eurolande, viser tal fra Eurostat mod 0,7 i april.

Men den lave inflation er ikke udelukkende godt nyt, påpeger Ulrikke Ekelund, der er cheføkonom i BRFkredit.

- Den europæiske inflation er dermed uhyre lav, og en så lav inflation må siges at være i underkanten af, hvad der er "behageligt". Den lave inflation er en direkte konsekvens af den sløje tilstand, der stadig er i Europa, siger hun.

Den Europæiske Centralbank (ECB), der holder sit månedlige møde om renten på torsdag, har en målsætning om, at priserne skal stige med næsten to procent om året. Men den reelle udvikling holder altså ikke den målsætning.

- Den lave inflation kan være dræbende for det økonomiske opsving, som så småt er begyndt at vise sig i Europa. ECB kan ikke blive ved med at leve med, at inflationen falder, siger Ulrikke Ekelund.

Den lave inflation kan betyde, at ECB på torsdag kommer til at gøre et eller andet for at undgå, at priserne falder endnu mere.

- Dagens foreløbige opgørelse giver yderligere brænde til bålet, og vi har svært ved at se, hvordan ECB kommer uden om et indgreb ved rentemødet, siger BRFkredits cheføkonom.

- Vi forventer, at centralbankchef Mario Draghi vil hive pengepolitiske lempelser op af hatten, siger Ulrikke Ekelund.

Lisette Rosenbeck, økonom i Nykredit, siger, at den tyske inflation faldt fra 1,1 procent i april til 0,6 procent i maj, den italienske faldt fra 0,5 til 0,4 procent, mens den spanske faldt fra 0,3 til 0,2 procent.

- Med et bredt funderet fald blandt eurolande, hvor inflationen for maj er offentliggjort, peger dagens tal på, at ECB skal levere yderligere lempelser på torsdagens møde. Også selvom det er meget begrænset, hvad centralbanken kan gøre ved en strukturelt betinget lavinflation, siger hun.

Inflationen i euroområdet har senest været to procent i begyndelsen af sidste år. Siden september sidste år har den ligget under en procent.

/ritzau/