Portræt af Danmarks første astronaut: Disciplin og dødsforagt sender dansker i rummet

admin

|

04/09/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efter to dage i vægtløs tilstand i en trang og aldrende, russisk raket, kan Andreas Mogensen fredag tage fat på selve formålet med den rummission, han har arbejdet frem mod i årevis.

For danskeren har drømmen levet siden barndommen og været så dragende, at han har været klar til at sætte livet på spil for det, som nu er virkelighed: Han er nationens første repræsentant i rummet.

Den 38-årige astronaut fra Hellerup har før opsendelsen vurderet risikoen for en tragisk udgang på rumrejsen som "en til to procent".

Findes der én, som kan leve med det vilkår og fare til himmels med 32.700 kilometer i timen i en 50 meter lang, russisk raket, er det "Andy".

Sådan kaldes danskeren af kollegerne på rumcentret i Köln, hvor han omtales som en "fantastisk holdspiller".

Det småfarlige har altid trukket i Andreas Mogensen, som springer i faldskærm, bestiger bjerge og dyrker kontaktsporten rugby.

Den danske astronaut er også et familiemenneske. Med sig i rumfartøjet har han foto af kone og barn, som han vil forevige - med sig selv - i rummet.

Andreas Mogensen får uhyre travlt, når Sojus fredag er blevet koblet til Den Internationale Rumstation, ISS, hvor han skal foretage en række eksperimenter og forsøg.

Missionen, der af Den Europæiske Rumfartsorganisationen, ESA, kaldes en sprint-mission, er forkortet fra ti til otte dage. Det skyldes, at ISS kredser i en højere bane end optimalt, og dermed er tilkoblingsprocessen forlænget med to dage.

Valgt blandt flere end 8000 rumaspiranter - efter grundige helbredsundersøgelser - må Andreas Mogensen regnes for en jernmand uden fysiske eller psykiske svagheder.

En tilsyneladende endeløs liste over rumrelaterede meritter fra danskerens arbejds- og uddannelsesliv vidner om, at det ikke er helt tilfældigt, at han vandt det danske rumkapløb.

Han har studeret hver en knap i rumfartøjet Sojus indgående, han har lært at trække tænder ud, og han kan styre avancerede robotter, og blandt rigtig meget andet har den danske astronaut studeret og lært at tale russisk.

Det var en af de sværeste opgaver under den seks år lange træning for den ingeniøruddannede forsker, der beskrives som målrettet og fokuseret.

Da danskeren i 2009 efter en lang og vanskelig proces omsider fik opkaldet fra ESA's rumcenter om, at drengedrømmen ville blive virkelighed, vandt dynen og disciplinen over fest og champagne.

Mogensen gik tidligt i seng for at være klar til en ny arbejdsdag. Klar til en 10 dage lang rummission - seks år senere.

Han er certificeret til at vandre i rummet, han har taget en pilotuddannelse, og han har deltaget i et utal af træningsprogrammer verden over - og under havet - på Nasa's undersøiske forskningslaboratorium ud for Floridas kyst.

Alt sammen har det ført til, at astronauten til daglig arbejder på Den Europæiske Rumfartsorganisations center i Köln og på organisationens kontrolcenter i München, hvorfra han er med til at fjernstyre de daglige aktiviteter på ISS.

Som en sjældenhed har den 38-årige astronaut en uddannelse inden for rumforskning, som rumfartsingeniør, der gør ham topkvalificeret til den opgave, han skal løse.

/ritzau/