Tidligere medlem af Europa-Parlamentet og forfatter Finn Lynge sov stille ind fredag morgen i sit hjem i Qaqortoq. Det skriver Sermitsiaq.
Finn Lynge døde i en alder af 80 år efter længere tids sygdom. Han havde selv valgt ikke at få en større operation, som lægerne tvivlede på, han kunne overleve.
- Han ville ikke dø på Rigshospitalet og ønskede at tilbringe sine sidste dage i Grønland og har planlagt sin egen begravelse til mindste detalje, fortæller Finn Lynges enke, Rie Oldenburg, til Sermitsiaq.
Finn Lynge havde et langt CV. Ud over forfatter og EU-parlamentariker har den grønlandske polarræv også gjort karriere som hjemmestyreveteran, katolsk præst, radiochef, samt politisk ukorrekt, men seriøs debattør.
Mange af hans meritter og det vidtrækkende forfatterskab handler om identitet og de oprindelige folks ret til at udnytte naturens vildtlevende ressourcer. En diskussion Lynge har ført med stor kraft både i Grønland og på internationalt plan.
Finn Lynge er født i Nuuk i Grønland, men han kom som dreng til Danmark for at blive student. Siden studerede han dansk og fransk på Københavns Universitet og blev uddannet katolsk præst i Frankrig, Rom og USA.
I 1963 blev han præsteviet som den første grønlandske katolske præst. Siden var han hjælpepræst i nogle år i både Danmark og Grønland.
Han lagde dog til sidst præstegerningen bag sig og bestred i stedet en stribe stillinger i det grønlandske samfund og i hjemmestyrets tjeneste.
Fra 1979-1984 var han Grønlands repræsentant i EU-Parlamentet og ministerråd ved den danske udenrigstjenestes Grønlandsrepræsentation i Bruxelles fra 1993 til 1995.
Frem til 2003 fungerede han som seniorrådgiver ved Grønlands Hjemmestyre i København.
Finn Lynge vil blive begravet i Qaqortoq i næste uge.
/ritzau/