Venstre-regeringen er mandag sammen med støttepartierne DF, De Konservative og Liberal Alliance samt Socialdemokraterne blevet enige om at stramme kravene til at opnå dansk statsborgerskab.
Aftalen imponerer hverken Enhedslisten eller De Radikale.
Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er især fortørnet over, at Socialdemokraterne er med i aftalen.
- Mette Frederiksen og Lars Løkke spænder nu endnu flere snubletråde ud i et regelsæt, der i forvejen spænder ben for alt for mange, siger hun i en skriftelig kommentar med henvisning til formanden for Socialdemokraterne og Venstres statsminister.
Der er lavet stramninger i forhold til sprogkrav, selvforsørgelse, statsborgerskabsprøven, og desuden skal karantænetiden for at søge dansk statsborgerskab forlænges, hvis man har begået kriminalitet.
Sprogkravene strammes blandt andet, så ansøgere fremover skal mestre dansk på 9. klasseniveau mod tidligere 7. klasseniveau.
Desuden erstattes statsborgerskabsprøven af en indfødsretsprøve. Den nuværende prøve om blandt andet dansk hverdagsliv og politik udvides fra 32 til 40 spørgsmål, og antallet af rigtige svar skal være 32 mod 22 i dag.
- Det er helt uforståeligt, at den såkaldte "danskhedstest" skal være endnu sværere. Flere historiske spørgsmål om Struensee, Grundtvig og Kalmarunionen. Det er mit indtryk, at den prøve primært har til formål at genere folk, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Hun peger på flere kritikpunkter - blandt andet, at lovgivningen reelt laves med tilbagevirkende kraft.
Dermed kan mennesker, som opfylder de nuværende krav, men ikke har fået deres sag færdigbehandlet endnu, se frem til at få behandlet deres sag efter de nye regler.
Meget skidt, siger De Radikales Lotte Rod, medlem af Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget.
- Det er grotesk, at Venstre og Socialdemokraterne nu tager muligheden fra mennesker, som opfylder alle krav og har indsendt deres ansøgning. De har gjort alt, hvad de skulle.
- De har gjort sig umage og levet op til alle regler, og så synes Venstre og Socialdemokraterne, at det er okay at sylte dem i én eller anden bunke i ministeriet og lade være med at give dem statsborgerskab, siger Lotte Rod i en skriftelig kommentar.
/ritzau/