Vælger regeringen som reaktion på den svenske id-kontrol, der træder i kraft 4. januar, at skærpe den danske grænsekontrol, er politiet klar til at håndtere opgaven.
Det er vurderingen fra Claus Oxfeldt, der er formand for politifolkenes fagforening, Politiforbundet.
- Vi er selvfølgelig forberedte på alle mulige scenarier i forhold til, hvordan det kan komme til at se ud, hvis der kommer et voldsomt tryk på de danske grænser, men jeg kan ikke blive mere konkret, siger Claus Oxfeldt til Ritzau.
Ifølge ekstrabladet.dk opererer politiet med, at cirka 2300 betjente skal indgå i et særligt beredskab som modtræk til den svenske grænsekontrol. Nogle af betjentene skal angiveligt indkvarteres på hotelskibe i enten Flensborg eller Sønderborg.
Hos Politiforbundet afviser Claus Oxfeldt, at han genkender antallet af mobiliserede betjente.
- Jeg aner ikke, hvor de har det tal fra. Vi fortæller aldrig, hvor mange betjente der skal aktiveres i forskellige aktioner, og det gør vi ikke af sikkerhedsmæssige grunde, siger han.
Heller ikke Rigspolitiet har tirsdag villet kommenteret oplysningerne. Kommunikationsansvarlig Thomas Kristensen ønsker ikke at give nærmere oplysninger om den indvarslede styrke.
I Politiforbundet frygter man, at en midlertidig øget grænsekontrol vil påvirke det almindelige politiarbejde.
- Det er klart, at hvis der skal bruges rigtig mange politibetjente ved grænserne, så kommer det til at gå ud over det almindelige arbejde. Vi har jo ikke politifolk, som bare sidder og venter på en flygtningesituation, hvor der skal bruges mange folk, siger han.
- Så selvfølgelig håber jeg, at der skal bruges så lidt politi som overhovedet muligt, hvis man skærper grænsekontrollen, for det er i forvejen et meget presset politi, tilføjer han.
Myndighederne vil desuden placere flygtninge i tre store indhegnede modtagecentre, mens deres identitet kontrolleres. Centrene etableres i Valby, ved Vordingborg Kaserne og i Søgårdlejren i Sønderjylland.
Kapaciteten bliver på mellem 3000 og 4000 mennesker.
/ritzau/