PET frikendes af Blekingegade-kommissionen

admin

10 år siden

|

26/05/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet får kritik af den kommission, der har endevendt Blekingegade-sagen, skriver flere medier.

I ingen tilfælde har PET modvirket det almindelige politi eller anklagemyndigheden i forsøget på at opklare en række røverier, lyder konklusionen.

Kommissionen blev nedsat for at få opklaret, om gruppen bag røveriet mod postkontoret i Købmagergade i København kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt.

Ved røveriet i 1988 skød og dræbte røverne under flugten en politibetjent på Købmagergade.

Kommissionen blev nedsat i 2010, og mandag eftermiddag vil dens formand, landsdommer Jens Rosenløv, aflevere rapporten til justitsminister Karen Hækkerup (S).

Næsten 70 personer er blevet afhørt af kommissionen, der består af tre medlemmer og af en udspørger.

Arbejdet har været forsinket af forskellige grunde. Blandt andet har det taget lang tid for PET at finde frem til 25 til 30 år gamle dokumenter.

I de tilfælde, hvor PET havde oplysninger af væsentlig betydning for det almindelige politis efterforskning, blev de faktisk videregivet, konkluderer kommissionen blandt andet ifølge tv2.dk og andre medier.

Blekingegadebanden var en venstreorienteret gruppe, som med flere millionrøverier og andet kriminalitet støttede Folkefronten til Palæstinas Befrielse, PFLP, fra starten af 1970'erne og til slutningen af 1980'erne.

Gruppen fik navn efter tilholdsstedet i en lejlighed på Blekingegade 2 på Amager, hvor gruppen havde en del våben og detaljerede planer for røverier og kidnapning.

Ved røveriet i Købmagergade blev den 22-årige politibetjent Jesper Eigtved Hansen dræbt.

Gruppens medlemmer blev i 1991 idømt længere fængselsstraffe på op til 10 års fængsel.

Men ingen er dømt for drabet. Politiet kunne ikke bevise, hvem der trykkede på aftrækkeren.

/ritzau/