Patenttrolde frygtes at få færten af Europa

admin

10 år siden

|

23/05/2014

Dagens topnyheder

Kinesiske patenthajer og amerikanske patenttrolde, som spekulerer i at hamstre patenter, kan i stigende grad få færten af Europa, når det europæiske enhedspatent gør det lettere at håndhæve retten til et produkt eller en idé i hele EU på en gang.

Det vurderer professor Thomas Riis fra Juridisk Fakultet ved Københavns Universitet.

- Jeg synes bestemt, man kan sige, at det bliver mere attraktivt at være patenttrold i Europa. Det kan ikke være anderledes, når patentreformen gør det lettere at være patenthaver, siger Thomas Riis.

Generelt mener han, at patentreformen vil betyde, at danske virksomheder vil få flere patentsager på halsen, hvis enhedspatentet bliver gældende i Danmark. Det er en naturlig konsekvens af, at det bliver både lettere og billigere for også danske virksomheder at beskytte deres idéer i Europa.

- Alt andet lige må vi gå ud fra, at flere patenter vil betyde flere krænkelsessager i Danmark.

- Hvis man som virksomhed beskæftiger sig med teknologi, der i et eller andet omfang er beskyttet af patenter, så bliver risikoen for at støde ind i en andens beskyttede patent større, når der bliver flere beskyttede patenter i Danmark, siger Thomas Riis.

Udsigten til flere patenter i Danmark bekymrer blandt andre Ole Tange, som er partner i en lille it-virksomhed og medlem af bestyrelsen i IT-Politisk Forening, som er aktiv modstander af den europæiske patentdomstol. Han frygter for konsekvenserne i sin egen virksomhed.

- Jeg er bange for, at flere patenttagere - trolde eller ej - vil håndhæve deres patenter, hvis det som lovet bliver hurtigere, billigere og nemmere at håndhæve dem, siger han.

Men frygten er ubegrundet, lyder det fra specialkonsulent Lars Holm Nielsen fra Dansk Industri. Her frygter man hverken for patenttrolde, eller at danske virksomheder generelt kommer til at bøvle med flere retssager.

- Det passer ikke i patenttroldenes kram, at det - i modsætning til i USA - koster penge at føre en sag i Europa, og at man skal møde op. Desuden skal man betale modpartens omkostninger, hvis man taber, og patenttroldene taber rent faktisk 80-90 procent af sagerne i USA, siger han.

- Troldenes forretningskoncept går jo ud på at tvinge den anden part til at indgå et forlig, fordi en retssag vil være for dyr og for langvarig. Med den fælles domstol får man en hurtigere proces, siger Lars Holm Nielsen.

Heller ikke administrerende direktør hos patentrådgiverne i Awapatent Peter Indahl tror, at patenttroldene for alvor vil se sig lune på Europa.

- Troldene hader, at sagerne kan afgøres hurtigt med den nye patentdomstol. Domstolen er kvalificeret og ved noget om patenter, og det hader troldene også, siger han.

/ritzau/