Oversigt: Det bør du se på Roskilde Festival 2013

RoskildeNyheder.dk

11 år siden

|

18/06/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Årets Roskilde Festival er lige rundt om hjørnet, og der venter som sædvanligt et regulært overflødighedshorn af kvalitetskoncerter.

Det kan derfor være svært at danne sig et overblik over de mange forskellige kunstnere og genrer der hvert år er repræsenteret, især fordi Roskilde er en festival der langt hen ad vejen eksponerer mindre, ukendte navne.

Musikere der er mindre kommercielle, end dem vi typisk hører i radioen onsdag formiddag.

Her giver Simon Larsen sit bud mit bud på hvordan man kommer godt rundt i krogene på Nordeuropas største musikbegivenhed:

For mig, er Roskilde Festival en årlig tilbagevendende begivenhed som jeg altid glæder mig utroligt meget til. Og med erkendelsen af, at jeg ikke kender ca. 80% af de optrædende på programmet, gør jeg altid mit hjemmearbejde grundigt allerede flere måneder inden festivals-weekenden. Heldigvis har vi nu Spotify og andre online tjenester der gør det langt nemmere, at skabe sig et overblik over musikken. Så i det spæde forår da årets liste med optrædende kunstnere blev offentliggjort, satte jeg mig til computeren og lyttede.

Jeg fik dannet min egen private shortliste med både store og små navne, kendte som ukendte og i mange forskellige musikale genrer. Udfra denne liste oprettede jeg en playlist på Spotify (Roskilde 2013) og har gennem de sidste måneder lyttet intenst på den.

Da spilleplanen for nylig blev offentliggjort kunne jeg begynde at sammensætte min musikalske tur rundt på festivalpladsen – med de afvejninger man nu engang bliver nødt til at foretage når flere af ens udvalgte kunstnere spiller på samme tid :o)

Dagene optil pladsen åbner – de såkaldte warmup dage, er jeg bange for jeg må undvære, da jeg arbejder fra 9 - 17 og har to mindre børn, så denne spilleplan går fra torsdag til søndag.

Torsdag lægger jeg ud med Frank Fairfield på Gloria 17:45. Frank Fairfield spiller old school country med violin og hele pivtøjet. Så bevæger jeg mig videre til Odeon scenen og hører The Lumineers, her er vi lidt i samme boldgade som Frank Fairfield, dog har The Lumineers  et mere folk-agtigt præg og skriver samtidig rigtig gode pop-melodier.

Så ryger jeg hen på Cosmopol og hører Chinese Man – hip hoppede samples og Dj ekvilibrisme. Så tror jeg det er tid til en enkelt fadøl på vejen over tilbage til Odeon og får et skud engelsk post-britpop med Jake Bugg.

Tilbage på Cosmopol checker vi så franske C2C ud – de tager tråden op, hvor Chinese Man slap, og fortsætter festen. Og hvis der så er overskud til mere fest, så bliver der spillet op til en svensk een af slagsen på Orange scene kl. 01:00 hvor en stjerneparade af alternative svenske popkunstnere går på.

Fredag ser det ud som om, at der er mulighed for at sove den ud til langt op ad dagen, inden der er noget på det musikalske program. Jeg lægger ud med Metz kl. 18:00 på Pavillion – støjrock med punkede elementer. Derefter – 19:30 – håber jeg at kunne nå at høre Maskinens hit "Alla Som Inte Dansar" inden turen går videre til Cosmopol hvor der er rapmusik som man lavede det før MTV-blingbling-bølgen skabte en lang ørkenvandring i dén genre, med El-P – det er kl. 20:00. Aftenen slutter af med King Tuff som er straight up rock'n'roll uden så meget pis.

Lørdag er første band Hatebreed kl. 14 på Arena. Dødsmetal til ligesom at komme igang på og få dagens første pilsner (i solen) til. Herefter er det Parquet Courts kl. 15 på Pavillion – det er rock med punk-attitude. Kl.16 går Action Bronson og hans entourage på scenen i Cosmopol-teltet. Her er der igen tale om go' gammeldaws rapmusik. Så er der faktisk en forholdsvis lang pause i programmet.

Det giver fin tid til at snuse rundt og opdage ny musik, spise igennem i madboderne, drikke nogle Blå Svin og en enkelt Tuborg inden vi tager en omgang dansk popmusik med international succesfaktor; Quadron på Odeon kl. 21:30. Kl. 22:30 går Metallica på Orange scene – det er et must – kl. 24 er det tid til New Yorksk støjrock fra een af fædrene til denne genre: Thurston Moore tidl. Sonic Youth – nu Chelsea Light Moving.

Hvis der er kræfter til mere er der house party foran Orange scene med engelske Chase & Status kl. 02:00 og kl. 03:00 går Uncle Acid & The Deadbeats på Odeon scenen med nattetung stoner rock.

Søndag lægger vi ud med Chords, svensk engelsksproget hip hop – på Cosmopol kl. 12:00. Kl. 14:30 er der igen en omgang tung rock med The Sword på Odeon. Så står den på Orange scene resten af dagen. Kl. 16:45 er det Black Rebel Motorcycle Club der spiller deres forrygende rockmusik ud over den, forhåbentlig, solbeskinnede plads. Kl. 19 overtager Queens of the Stone Age scenen med tung, tung stoner-rock af bedste skuffe. Så tror jeg realistisk set, at årets festival er ved at være slut for mit vedkommende, så må desværre nok indse, at både Calexico, Kraftwerk og The Bots ikke kommer i min bog i år.

Af andre bands jeg nok heller ikke finder tid til, men som jeg gerne ville have set, hvis spilleplanen havde set anderledes ud er: Vinnie Who, Savages, Mykki Blanco, Kendrick Lamar, Killer Mike, Bobby Womack, Iceage, Unknown Mortal Orchestra, Pissed Jeans, Fidlar og Airbourne.Navnene markeret med grønt er mine favoritter, mens de navne der er markeret med gul er navne, jeg egentlig også gerne ville høre.

Lad os nu se om ikke dette stramme program går lidt i vasken – det vil jeg næsten tro det gør! Det plejer det. Så møder man lige en eller anden der giver en øl, og så er der lige en god energi i et telt man går forbi og …

Det her var min spilleplan for årets Roskilde Festival. Det ville være underligt, hvis vi deler smag hele vejen rundt, så jeg kan kun anbefale at dykke ned i programmet og finde de kunstnere der er lige noget for dig.

Der er så mange godbidder, at jeg er fuldstændig sikker på du kan finde en masse god musik du ikke anede eksisterede, men som kunne blive dit nye favoritband.

Vi ses derude. Go' festival.

Skrevet af Simon Larsen, Roskilde Nyheder.