I de seneste år er salget af varer med levende mikroorganismer, såkaldte probiotika, der kendes fra surmælksprodukter, fermenterede grøntsager og egentlige kosttilskud, eksploderet.
Men nu viser ny dansk forskning fra Københavns Universitet, at probiotika ikke har nogen gavnlig effekt på hverken sammensætningen eller funktionen af tarmbakterier hos helt almindelige raske voksne. Det skriver Politiken.
Forskningsresultaterne offentliggøres i dag i det videnskabelige tidsskrift Genome Medicine.
Læs også: Skræmmende undersøgelse: Din makeup kan give dig blodforgiftning
-Det overraskede os desværre, at der ikke er videnskabelige holdepunkter for brugen af probiotika. Masser af mennesker bruger jo oceaner af penge på disse levende mikroorganismer, fordi de vil være sunde og sikre en sund tarmflora. Men videnskabeligt set kan en entydig positiv effekt altså endnu ikke påvises«, siger en af verdens førende tarmbakterieforskere, hovedforfatter på studiet, professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet til Politiken.
I Studierne blev tarmbakterier i afføringsprøver fra forsøgsdeltagerne undersøgte før og efter lang tids indtag af probiotika med avancerede genetiske dna-metoder.
Og her viste den samlede konklusion, at tarmfloraen ikke ændrer sig, når der sammenlignes med forsøgsdeltagerne, der fik placebo. Kun ét studie viste effekt.
Læs også: Dette sker med din krop, hvis du spiser 3 dadler hver dag
Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: