Overlæge om coronatest: Det giver ingen mening

Julie Møller

223 uger siden

|

18/09/2020
Nyheder
Modelfoto: Shutterstock.com
Modelfoto: Shutterstock.com
Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, mener, at ‘det er ressourcespild’.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

“Har jeg mon corona?” 

Hvis du er det mindste i tvivl eller blot er nysgerrig, så kan du blive tjekket. Alle kan i dag booke en test på Coronaprøver.dk, skriver Ugeskrift for Læger. 

Men det giver ingen mening, siger flere lægefaglige personer.

Sådan lyder det blandt andet fra Martina Jürs, formanden for Danske Bioanalytikere, der kan fortælle om en faggruppe, der har arbejdet i døgndrift det sidste halve år. Over to millioner danskere har fået en test hidtil, og med de stigende smittetal ser det ikke ud til, at arbejdsbyrden bliver mindre.

 Alle kan i dag booke en test på Coronaprøver.dk. Det bør laves om, påpeger flere lægefaglige personer. Modelfoto: Shutterstock.com

Danske Bioanalytikere vil blandt have visitationerne tilbage, som betyder, at de praktiserende læger skal i spil, og der dermed skal ligge en lægelig vurdering bag, når en person får foretaget en coronatest.

Det er Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, enig i. 

“Enhver kan gå ind og booke sig til test. Det er ressourcespild. Man skal ikke testes flere gange om ugen, hvis man ikke har symptomer eller har været eksponeret. Men det er et borgerpolitisk ønske," udtaler hun til Ugeskrift for Læger.

Ved et pressemøde den 15. september sagde Sundhedsminister Magnus Heunicke, at det fortsat er en del af den danske strategi, at alle skal kunne blive testet.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich kan ikke se, hvordan de praktiserende læger skal kunne løfte opgaven med at visitere til coronatests. De bruger i forvejen mange ressourcer på at besvare corona-spørgsmål og anmodninger om tests. Det betyder, at de almindelige patienter må stå i kø længe, og det resulterer i, at flere lægehuse oplever stress og sygemelding af medarbejdere, konstaterer han. 

Stigende smittetal

I går kom det frem, at der sammenlagt over de seneste par døgn, er sket en stigning. Smitten bevæget sig tættere på de 1.000, og i alt 823 danskere er blevet smittet i løbet af de seneste to døgn.